Index Vakbarát Hírportál

Los Angelesben minden lakó kérhet ingyen koronavírustesztet

2020. április 30., csütörtök 10:52

Az első amerikai nagyvárosként minden lakójának ingyenes koronavírus-tesztelési lehetőséget kínál Lost Angeles – írja a CNN.

Megvan a kapacitásunk, úgyhogy ne várjanak, ne mászkáljanak és kockáztassák, hogy megfertőznek másokat. Ha úgy érzik, szükségük van egy tesztre, kérjenek egyet. Ha biztonságban akarják érezni magukat, kérjenek egyet

– mondta Eric Garcetti, a város polgármestere, amikor bejelentette az ingyenes tesztelés bővítését.

A városban eddig csak a tüneteket produkálók kérhettek ingyen tesztet, helyi idő szerint szerda éjjeltől azonban már bármelyik lakó, bár a tünetesek továbbra is prioritást élveznek. Azt sem korlátozzák, hogy egy fő hány díjmentes tesztet végeztethet el. Aki autós tesztelési pontra behajtva ad mintát, 24 és 48 óra között várhatja az eredményt. A polgármester a bejelentéskor azt mondta, a város lakói jogosultak, de a hivatalos közlemény szerint már egész Los Angeles megyében kérhetők az ingyenes tesztek.

A polgármester szerint a döntést azután hozták meg, hogy miután több új tesztelőpontot nyitottak Los Angelesben, megfigyelték, hogy minden este maradnak fel nem használt tesztek. Jelenleg megyeszerte 34 helyen végeznek teszteket, egy nap alatt összesen 18 ezer ember tesztelésére van kapacitás. Eddig már több mint 140 ezer tesztet végeztek el.

A széles körű tesztelés fontosságára világszerte sok szakértő hívta már fel a figyelmet. A járvány elleni küzdelem új szakaszába lépve Magyarország is elindult a tesztelési kapacitáson bővítésének irányába.

Rovatok