Index Vakbarát Hírportál

Romániában először csökkent jelentősebben a betegek száma

2020. április 30., csütörtök 14:29

Romániában először következett be nagyobb csökkenés az aktív koronavírus-fertőzöttek számában, ami annak köszönhető, hogy a csütörtöki összesítésben a  nap új gyógyultak száma (448) jelentősen meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét (262). Közben Ukrajnában már meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma. Csehországban pedig a betegek több mint 40 százaléka felgyógyult  – derül ki az MTI jelentéseiből.

Romániában kevesebb a beteg

Romániában eddig 12 240 embernél mutatták ki az új koronavírust, közülük 221-et intenzív osztályon ápolnak. A legutóbbi összesítés óta újabb 20 halálesetet jelentettek, ami elmarad az utóbbi hét átlagától. Romániában eddig összesen 695 halálos áldozata volt a járványnak, külföldön pedig 88 román állampolgár halt bele a fertőzésbe.

Az utóbbi 24 órában a járvány terjedési sebessége is 20 százalékkal elmaradt az utóbbi hét ritmusától, de a napi gyógyulások száma is 25 százalékkal meghaladta az eddigi rekordot. Az összes gyógyult aránya csütörtökön túllépte az eddig regisztrált fertőzések 30 százalékát: gyakorlatilag a betegség romániai megjelenése óta diagnosztizált minden harmadik fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak (amihez két egymást követő negatív koronavírus-tesztre van szükség).

Romániában a szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban tetőzhet a járvány, de arra figyelmeztetnek, hogy ez attól is függ, mennyire tanúsítanak önmérsékletet az emberek a május elsejei munkaszüneti napot magába foglaló hosszú hétvégén. Amióta Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy a május 15-én lejáró rendkívüli állapot után feloldhatják a kijárási korlátozások egy részét, megnövekedett a forgalom a romániai városokban.

A hatóságok továbbra is naponta több mint négyezer embert bírságolnak meg a most még érvényben lévő kijárási korlátozások megsértéséért: az utóbbi 24 órában kiszabott bírságok átlagértéke megközelítette a 2500 lejt (182 ezer forintot). A kormány a pénzbüntetésekből származó bevételt az egészségügyi rendszerhez akarja irányítani – mondta egy tévéinterjúban Marcel Vela belügyminiszter. Eddig 290 ezer esetben bírságoltak 570 millió lej értékben. 

Ukrajnában csúcson az új fertőzöttek száma

Ukrajnában csütörtökön újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 540 új esettel, amivel elérte a 10 406-ot, a betegség halálos áldozatainak száma pedig 11 újabb halálesettel 261-re nőtt – közölte az ukrán egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 1238-an gyógyultak fel, közülük 125-en az elmúlt napban. Jelenleg 3214-an szorulnak kórházi ápolásra, köztük 350 egészségügyi alkalmazott. Lélegeztetőgépen 138-an vannak. Előző nap a legtöbb új beteget a nyugati országrészben, Csernyivci és Ternopil megyékben regisztrálták (82 és 71 fő), továbbá a fővárosban, Kijevben (60 fő).

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt napban rekordszámú PCR-tesztet végeztek el az országban, 7315-öt. Eddig a járvány kitörése óta közel 112 ezer ilyen típusú tesztet végeztek el Ukrajnában. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány jövő szerdai ülésén megemeli a fizetését azoknak a virológusoknak és laboratóriumi asszisztenseknek, akik eddig kimaradtak a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók béremeléséből.

Közben Volodimir Kravcsenko, a Donyec-medencei konfliktus övezetében harcoló ukrán Egyesített Erők parancsnoka csütörtökön az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a kelet-ukrajnai szakadár területeken tele vannak a kórházak tüdőgyulladásos és felső légúti megbetegedésben szenvedő betegekkel, az egészségügyi személyzetnek pedig megtiltották, hogy beszéljenek a járványhelyzetről. Szavai szerint az ukrán Egyesített Erők az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken több mint négyszáz koronavírusos beteget azonosítottak, a szakadár közigazgatási szervek viszont csak 150 ilyen esetet rögzítettek. 

Csehországban már 40 százalék felépült

Csehországban csütörtök reggelig 227 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a gyógyultak száma pedig 3120-ra emelkedett, ami az összes beteg több mint 40 százaléka – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatásából. A halálesetek számának az emelkedése a minimálisra csökkent, szerdán senki sem halt meg. Az áldozatok döntő többsége idősebb ember

Csehországban eddig 7581-en betegedtek meg. Szerdán több mint hétezer tesztet végeztek, és 75 embernél mutatták ki a fertőzést. Az új fertőzések száma már több mint egy hete jóval száz alatt mozog. Kórházban jelenleg 348 személyt kezelnek, hatvannál a betegség lefolyása súlyosnak minősíthető. Az elvégzett tesztek száma már megközelítette a 250 ezret.

Az országos válságstáb csütörtöki közleménye szerint a csehországi koronavírus-járvány egyre inkább veszít erejéből, ami lehetővé teszi a közélet és a gazdasági tevékenységfokozatos normalizálását, elkezdték például kinyitni a kisebb üzleteket, és több szolgáltatás is újraindulhatott, illetve Európában elsőként a mozik is újranyithatnak. Néhány intézkedés azonban – például arcmaszkok viselése a köztereken – még hosszabb ideig fennmarad.

Rovatok