Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: Túl vagyunk a járvány tetőzésén

2020. április 30., csütörtök 19:03 | aznap frissítve

Nagy-Britannia túljutott a koronavírus-járvány tetőzésén, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, írja a BBC.

Johnson első sajtójátékoztatóját tartotta azóta, hogy felépült a koronavírus-fertőzésből, és hétfőn már újra munkába állt. A kormányülést követő tájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 674-en haltak meg a vírus miatt, így 26 711-re emelkedett a járvány áldozatainak száma az országban. Az elmúlt napon összesen 81 ezer koronavírustesztet végeztek el, ami messze a legtöbb teszt a járvány kitörése óta. A céljuk az, hogy április végéig már napi százezer tesztet is el tudjanak végezni.

Johnson Szerint már túl vannak a járvány tetőzésén, és a járvány lecsengésének szakaszában járnak. Már látják a fényt az alagút végén.

A jövő héten a brit kormány elkezdi kidolgozni a gazdaság újraindításnak, valamint az iskolák kinyitásának tervét. Ugyanakkor Johnson szerint mindezt óvatosan kell elkezdeniük, ugyanis a túl korai enyhítés újra fellendítheti a megbetegedések számát. Ebben a tudósok és szakértők véleményére fognak támaszkodni, és minden döntést csak teljes politikai konszenzus után hoznak meg.

Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója azt mondta, a reprodukciós ráta (R0) értéke 0,6 és 0,9 között lehet Nagy-Britanniában régiótól függően. 

Rovatok