Index Vakbarát Hírportál

Oroszország lehagyta Kínát és Iránt fertőzöttek számában

2020. április 30., csütörtök 10:35

Az elmúlt 24 órában a napi emelkedés rekordot döntött és ezzel átlépte a 100 ezer főt Oroszországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön – írja a Reuters

Oroszországban elég későn, csak március végén jelentette be a korlátozásokat Vlagyimir Putyin. Az orosz fertőzöttek száma áprilisban gyorsan nőtt, ezen a héten már lehagyták Iránt és Kínát esetszámban, jelenleg 106 498 esetről tudnak. Ugyanakkor az oroszok jóval kevesebb koronavírushoz köthető halálozást jelentenek, mint a hasonló adatokkal rendelkező országok: összesen 1073-ról számoltak be mostanáig, ebből 101-en az elmúlt 24 órában haltak bele a betegségbe. 

Oroszország központi bankja a lezárások ötödik hetében 4-6 százalékos gazdasági zsugorodást jelentett. A GDP-csökkenés egyaránt következménye az olajár drasztikus bezuhanásának (amiben a kereslet csökkenése mellett az is szerepet játszik, hogy az oroszok és a szaúdiak nem tudtak megállapodni a kitermelés-csökkentésről) és a koronavírus-zárlat közvetlen gazdasági hatásainak. 

Putyin kedden szólalt meg utoljára a vírussal kapcsolatban, ekkor azt mondta, a járvány tetőpontja még előttük áll, és nagyon nehéz helyzetben vannak. 

Rovatok