Index Vakbarát Hírportál

A briteknél már napi 100 ezer tesztet végeznek el. Vagy mégsem?

2020. május 1., péntek 17:45 | aznap frissítve

Frissítés 20:00: Tesztelési számok

Újabb 352 COVID-19 okozta halálesetet jelentett be pénteken a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) – írja a BBC. Így már 20 483-an haltak meg brit kórházakban.

Az áldozatok 30 és 103 éves kor között voltak, és 18-nak (43-98 évesek) nem volt korábban ismert krónikus betegsége.

Az Egyesült Királyság a kijárási korlátozás hetedik hetébe lép be lassan, és mikor a kormány bejelentette a megszorító intézkedéseket, az emberek támogatták a döntést. Egy friss kutatás szerint ez továbbra is igaz, a megkérdezettek több mint 60 százaléka még nem szívesen használná a tömegközlekedést vagy menne kocsmába, étterembe, ha a kormány egy hónapon belül feloldaná a kijárási tilalmat.

Több mint 40 százalékuk nem akarja még iskolába küldeni a gyerekét, 30 százalékuk pedig munkába nem menne szívesen (ha megoldható a home office), de a barátaival se feltétlenül találkozna.

A kórházi és azokon kívüli halálesetekkel együtt már összesen több mint 27 ezren haltak bele a betegségbe. A brit kormány pénteki sajtótájékoztatóján Matt Hancock azzal büszkélkedett, hogy elérték a korábban kitűzött céljukat, és sikerült egy nap 100 ezer tesztet elvégezni (összesen 122 ezret).

Az ellenzéki Jonathan Ashworth hamar rámutatott, hogy ez a szám túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – írja a CNN. Ashworth közleményében azt írta, hogy szép szám a 100 ezer, de jó lenne, ha a kormány az állításait valóban elvégzett tesztekkel támasztaná alá, nem pedig 39 ezer kipostázott teszttel, amit egyáltalán nem biztos, hogy elvégeztek.

Rovatok