Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban javul a helyzet, délen romlik, és néhány állam lassan feloldja a korlátozásokat

2020. május 1., péntek 22:40 | aznap frissítve

New York államban pénteken kevesebb volt az új koronavírusos beteg, a déli államokban és Washingtonban azonban nagyon megugrott a fertőzöttek száma – írja az MTI.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szokásos napi sajtókonferenciáján azt mondta, hogy naponta ugyan még mindig nagyjából ezer beteget szállítanak kórházba – ami elég magas szám – de már ez is a járvány csökkenését mutatja.

A kormányzó hangsúlyozta, most az a legfőbb feladat, hogy feltárják, kik az új fertőzöttek, és mi az oka a nagyszámú fertőzésnek, hiszen az emberek többsége betartja a korlátozásokat. Cuomo egyeztet a kórházakkal, és adatokat kér majd tőlük a betegekről az életkorukra, nemükre, lakhelyükre, munkahelyükre és korábbi egészségi állapotukra vonatkozóan.

A járvány legtöbb áldozata inkább New York állam déli részéről származiott, a megbetegedések 17,5 százalékát New York város Manhattan negyedében diagnosztizálták.

A kormányzó bejelentette azt is, hogy az államban az iskolák az idei tanévben zárva maradnak, csak távoktatás lesz.

Pénteken a déli Louisiana államból az eddigi legtöbb megbetegedést jelentették: 710 új beteget szállítottak kórházba. Az államban több mint 28 ezer a fertőzöttek száma, és a járvány eddig több mint 1900 halálos áldozatot követelt. John Bel Edwards kormányzó ugyan május 15-ig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat, ám egyes intézkedéseket péntektől feloldott.

Így például az éttermek vállalhatnak házhoz szállítást, és megnyithatják teraszaikat is.

LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere ugyanakkor Twitteren azt írta, hogy a városban nem veszik figyelembe a kormányzó döntését, és az éttermeknek továbbra is zárva kell tartaniuk.

A szintén déli Georgia államban is ezer új vírusfertőzöttet diagnosztizáltak. Washington D.C.-ben eddig csütörtökön és pénteken haltak bele legtöbben a COVID-19-be. Csütörtökön több mint 4600 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Rovatok