Index Vakbarát Hírportál

Afrikában már 53 országban vannak fertőzöttek, egy azonban még tartja magát

2020. május 2., szombat 19:45 | aznap frissítve

Az afrikai esetszám berobbanásától tartanak az egészségügyi szakemberek. Eddig a legkevésbé érintett földrészen még csak 40 ezer alatti a fertőzöttek száma, de tegnap a Comore-szigeteken is megjelent a vírus.

Afrikában egyelőre viszonylag kevés a koronavírus-fertőzött, hiszen a 38 825 eset egy-egy amerikai nagyváros, vagy egy olasz, esetleg spanyol régió esetszámát sem éri el. Eddig 1634 ember vesztette életét, és 12 543-an meggyógyultak – összesített ma az Africa News.

Ugyanakkor egy újabb ország elesett, hiszen a rendkívül szegény

Comore-szigetek elnöke bejelentette, hogy náluk is van már fertőzött.

A kis ország lakossága az egymillió főt sem éri el, érdekesség, hogy a földrajzilag a szigetekhez tartozó, de Franciaország részeként megmaradt Mayotte-on már korábban is voltak fertőzöttek.

Az 54 államból álló földrészen azonban így is van egy állam, a kétmilliós Lesotho, ahol még mindig nincsen hivatalosan megerősített beteg,

az egészségügyi miniszter ebben az országban arról szokott beszámolni, hogy hány gyanús esetet vizsgáltak ki, de még nem találtak fertőzést. Lesotho a világ három enklávéországának az egyike, vagyis területét teljesen körbeveszi egy másik állam (Dél-Afrika), a másik két ilyen ország egyaránt Olaszország területén belül fekszik, San Marino és a Vatikán.

Afrikában van ezen kívül az egyetlen állam, amely (legalábbis ideiglenesen) túl van a járványon. A méretes, de gyéren lakott Mauritániában már volt egy beteg, de közben meggyógyult, így jelenleg a koldusszegény, szaharai országban nem tudnak fertőzésről.

(Borítókép: élelmiszerosztás egy ghánai nyomornegyedben április 4-én. Fotó: Francis Kokoroko/Reuters)

Rovatok