Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú tűz lobbant lángra a világ legnagyobb mocsaras területén

2020. május 2., szombat 22:49 | aznap frissítve

A brazil űrkutatási intézet (INPE) műholdfelvételek elemzése alapján közölte, hogy a koronavírus-járvány által okozott leállások ellenére rekordszámú tűz lobbant lángra a világ legnagyobb mocsaras területének számító, brazíliai Pantanalban márciusban és áprilisban – írja az MTI.

Márciusban 602, áprilisban pedig 784 helyen lobbant lángra a Pantanal, ilyen magas értékekre azóta nem volt példa a szóban forgó hónapokban, hogy 1998-ban elkezdték kiértékelni az adatokat. A helyzet egyébként tavaly is különösen rossz volt, 2019-ben több tűz gyulladt a mocsárvidéken, mint bármikor az elmúlt 15 évben, 2020 első negyedében azonban

169 százalékkal több tűzfészket regisztráltak, mint az előző év első három hónapjában.

A felperzselt terület nagyságát tekintve is negatív rekordok dőltek meg, idén január és március között 1628 négyzetkilométernyi erdő vált a lángok martalékává a Pantanalban, míg 2019-ben ugyanebben az időszakban 1172 négyzetkilométeren pusztított tűz. A helyzet szakértők szerint kifejezetten aggasztó, főleg annak fényében, hogy az erdőtűzszezon csak az év közepén kezdődik a térségben.

A kisgazdák számára a perzseléses erdőirtás a legolcsóbb módszer arra, hogy művelhető földterületet nyerjenek, az Amazonas vidékéhez hasonlóan pedig a Pantanalban is a legelők és a szójaültetvények terjeszkedése fenyegeti a leginkább az élővilágot. Jair Bolsonaro brazil elnök ráadásul nem is tesz sokat ennek megfékezéséért, gyakran vetik a szemére, hogy bátorítja az erdőirtást, és nem törődik a környezetvédelemmel.

A Pantanal Brazília két államában, Mato Grosso do Sulban és Mato Grossóban terül el, de egy kis része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is. Teljes területe 150 000 négyzetkilométer, és páratlanul gazdag élővilággal rendelkezik. Az esős évszak folyamán területének több mint 80 százalékát víz borítja, így tartja fenn a világ leggazdagabb vízinövény-együttesét.

Rovatok