Index Vakbarát Hírportál

Miért van Belgiumban annyi áldozata a koronavírusnak?

2020. május 2., szombat 10:22

Alig élnek többen Belgiumban, mint hazánkban, náluk mégis sokkal többen vesztették életüket a koronavírus-járványban. A 11,5 millió lakosú országban több mint 7700 ember halt meg a Covid-19 betegségben, miközben Magyarországon huszadannyi áldozatot szedett a vírus.

Lakosságszámra vetítve náluk a legmagasabb a halálozási adat, egymillió emberre 665 haláleset jut, ami hazánk esetében 35. Donald Trump amerikai elnök is ezt az adatot említette, amikor azt próbálta bizonyítani, hogy az USA hatékonyan kezeli a járványt.

A számok alapján könnyen lehet téves következtetésre jutni, mondta Steven Van Gucht virológus professzor, kormányzati szóvivő. Ennek az az oka, hogy a világ többi országához képest eltérő módon számolják a koronavírus számlájára írható haláleseteket. Ezek közé sorolják azokat az eseteket is, amikor egy idősotthonban maghal valaki, aki nem igazolt koronavírus-fertőzött.

koronavírusos haláleseteik 53 százaléka idősotthonokban történt

Az a meghatározó a belga számítási módszerben, hogy volt-e az adott idősotthonban igazolt koronavírusos eset. Ha mondjuk van két bizonyított eset az intézményben, és egy héttel később tízen meghalnak hasonló tünetekkel, ám a koronavírus kimutatása nélkül, akkor az utóbbiakat is a vírus halálesetei közé sorolják.

Belgiumban népszerűek az idősotthonokban, a 65 év fölöttiek körében ezer emberből 71 él ilyen intézményben, aminél Európában csak a luxembourgi és a holland arány magasabb. Lengyelországban ezer idős emberből 12 él otthonban.

Azt is elismerték a belgák, hogy nem reagáltak jól a járvány elején, hiányos volt az idősotthonokban dolgozó személyzet védőfelszerelése, ami lehetővé tette a vírus gyors terjedését.

(BBC)

Rovatok