Index Vakbarát Hírportál

Brazília a kilencedik ország, ahol százezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma

2020. május 3., vasárnap 23:52 | aznap frissítve

Brazíliában vasárnap 4588 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ezzel az országban 101 147-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma.

A Covid-19 vasárnap 275 ember halálát okozta az országban, a halálos áldozatok száma így 7025-re nőtt.

A világban csupán nyolc másik ország van, ahol meghaladja a százezret a regisztrált fertőzöttek száma (Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, Olaszország, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Törökország).

Brazíliában az elnök, Jair Bolsonaro sokáig nem vette komolyan a járványt, ezzel valószínűleg súlyosan rontva az országa kilátásain. Áprilisba érve azért végre elkezdett hajlani a védekezés felé, de ehhez is az kellett, hogy a napi regisztrált fertőzésszám 1000 fölé érjen.

Az elnök csak azután kezdett el komolyabban foglalkozni a járvánnyal, hogy például a favelákban többek között drogkartellek vették át az állam szerepét, és szólították fel az embereket otthonmaradásra, valamint a fertőtlenítő intézkedések fontosságára.

Az országban a számok egyelőre emelkedő tendenciákat mutatnak, bár a vasárnapi, valamint előtte a szombati napi fertőzöttszám alacsonyabb volt, mint a korábbi napokban. A 275 haláleset pedig ezen a héten a legalacsonyabb szám volt.

Brazília egyébként nem az egyetlen ország, ahol ilyen vagy olyan okokból, de bűnbandák vettek át állami járványügyi feladatokat, Szicílián és Mexikóban is kaptak az alkalmon a bűnözők, hogy ilyen módon szerezzenek maguknak némi jó PR-t, valamint további hatalmat a környékükön.

Rovatok