Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea: Kim Dzsongun semmilyen műtéten nem esett át

2020. május 3., vasárnap 11:47

Nem tűnik úgy, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető műtéten esett volna át, mondta a dél-koreai elnöki palota egyik magas rangú tisztviselője a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek.

Szerinte voltak olyan hírek, amik Kim esetleges műtétjéről spekuláltak, többek között arra hivatkozva, hogy megváltozott a járása. Azonban a névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint a diktátor még csak enyhébb beavatkozáson sem esett át. „Van okunk azt feltételezni, hogy nem történt műtét, de erről többet nem hozhatunk nyilvánosságra” – jelentette ki.

Eközben a kormányon lévő dél-koreai Demokrata Párt bocsánatkérésre szólította fel azt az Észak-Koreából délre szökött két ellenzéki képviselőt, akik korábban Kim Dzsongun rossz egészségi állapotáról beszéltek, írja az MTI.

Kim Dzsongun húsz nap távollét után ismét feltűnt a nyilvánosság előtt Észak-Koreában. Az állami média szerint egy szucsoni műtrágyagyár átadóján jelent meg, ottani idő szerint szombaton. Fotók is megjelentek az avatóról, és az észak-koreai elnök a fotók tanúsága szerint maga vágta át az avatási szalagot, a munkások lelkesen üdvözölték és elkísérte a ceremóniára húga, Kim Jodzsong is.

Miután az észak-koreai diktátor április közepén hiányzott az ország és a párt egyik legfontosabb ünnepéről, a kommunista állam alapítója, Kim Ir Szen születésnapja tiszteletére rendezett megemlékezésről, mindenki találgatni kezdte, mi lehet vele. A Daily NK nevű dél-koreai honlap meg nem nevezett észak-koreai forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a még csak 36 éves Kim Dzsongunon április 12-én szív- és érrendszeri műtétet kellett végrehajtani.

A sajtóban megjelent híreket azonban hivatalos forrásból Washingtonban és Szöulban sem erősítették meg. Később, de még aznap délután egy dél-koreai kormányzati tisztviselő határozottan cáfolta a Kim Dzsongun műtétjéről és állapotáról szóló híreket.

Ennek ellenére az egymásnak teljesen ellentmondó hírek – melyek az ég világon semmi gond nincs-től egészen a vegetatív állapotban fekszik a halálos ágyán-ig mindenfélét állítottak – után április végére kezdett tisztulni a kép, és Kim Dzsongun saját szerelvényének mozgása alapján a diktátor valószínűleg Észak-Korea keleti részén, Vonszan kikötőváros pártelitnek fenntartott üdülőjében tartózkodik.

Vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki a két Korea határán, ám a dél-koreai hadvezetés szerint nem sebesült meg senki. A lövöldözést Észak-Korea kezdeményezte, több lövés is leadtak katonái egy dél-koreai őrposzt felé. Dél-Korea válaszul visszalőtt kétszer.

A dél-koreai egyesített vezérkar egyik munkatársa az incidens után összehívott sajtótájékoztatón azt mondta, vélhetően nem szándékos támadásról van szó, hangsúlyozva, hogy a lövöldözés idején a sűrű köd egyébként is megnehezítette a látásviszonyokat. Csoj Kang, az Asan Politikatudományi Intézet független szöuli agytröszt elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy a lövöldözés Phenjan üzenete volt arról, hogy még mindig Kim Dzsong Un a hadsereg vezetője.

Rovatok