Index Vakbarát Hírportál

Súlyos propagandavideóval újított Kína

2020. május 3., vasárnap 20:43

A kínai állami Xinhua hírügynökség pénteken a Twitterén kiadott egy még tőlük is szokatlanabb videót, "Egyszer volt, hol nem volt egy vírus" címmel. 

Az angol nyelvű animációban két legófigura beszélget, egy maszkos, férfiasabb hangú kínai harcos és a nőiesebb hangú amerikai szabadságszobor. A kínai harcos ebben időben figyelmeztet mindenkit egy új vírus veszélyeire, kellően felkészülnek, tíz nap alatt építenek egy új kórházat és hasonló hőstetteket hajtanak végre. Miközben a szabadságszobor csak bizonyos emberi jogok megsértését ismételgeti, aztán pedig saját magának is ellentmondva csinál hülyét magából és ok nélkül kezdi el gyanúsítgatni az okos, előrelátó harcost.

A videóban minden megvan, ami egy klasszikus propagandavideóhoz kell, már nagyszüleinknek sem lehetett újdonság az ilyen típusú, mesés meggyőzési eszköz. Éppen ezért hatásos is:

hátha átmegy bármi ezekből. Vagy legalább csak elbizonytalanodik néző.  Jó eséllyel lesz még ezen némi vita, de elég valószínű, hogy az USA megkésve reagált járvány jelentette fenyegetésre, és Trump elnök is rengeteg erőforrást áldoz arra, hogy a vírus helyett más ellenséget találjon, akit okolni lehet a károkért.  Ezek az ellenségek a teljesség igénye nélkül a nemlétező vírus, Barack Obama, a demokrata párt, az újságírók, Kína, a WHO és a demokrata kormányzók voltak eddig.

Ugyanakkor Kína egyik legnagyobb eredménye a járvány során tényleg az, hogy milyen ügyesen megvezették a teljesen csak a kooperációban bízó WHO-t, ezzel is gátolva például a többi ország eredményes védekezését. Így például:

 Vagy Kína tényleg gyorsan fel tud húzni bármit, tíz nap alatt egy kórházat is, akár tömeges kitelepítésekkel is. De például az emberi jogok miatti kritikák és a koncentrációs táborok felidézése leginkább pont pár hónappal korábbra vonatkozott, az egymillió ténylegesen lágerekbe zárt, Kínában élő ujgur miatt. 

Rovatok