Index Vakbarát Hírportál

Orbán bécsi nagykövete szerint a kormányfő elmegy a falig, de demokrata

2020. május 3., vasárnap 10:32

Nem irracionális, kompromisszumkész, de elmegy a falig - így jellemezte Orbán Viktort a bécsi magyar nagykövet a Wiener Zeitungnak adott interjúban. Nagy Andor megvédte a magyarországi illiberális demokráciát, mondván, az a kereszténydemokrácia új formája. A kormányfő nemzetérdeket véd, de Európa-párti - véli a nagykövet, aki ezért bízik abban, hogy a Fidesz végül a Néppártban marad.

Látszatvitát lát a nagykövet

Nagy szerint történelmi kontextus nélkül nem értékelhető helyesen a magyarországi berendezkedés: nyugaton a liberális jelző a demokráciától elválaszthatatlan, ám a Magyarországon az MSZP-SZDSZ 1994-es koalíciója sokat ártott a liberalizmusnak - derül ki az interjú Hvg-ben megjelent szemléjéből.

Ráadásul a magyar mentalitásba belefér az erős vezető képe, ezért Orbán stílusa nem vált ki negatív reakciókat - állítja a nagykövet.

Látszatvitának tartja a felhatalmazási törvény körüli brüsszeli vitákat, szerinte ugyanis a bizottság sem állítja, hogy az  - például a korlátlan időkeret megadásával - demokratikus normákat sértene.

Az EU-ból érkező támogatásokról elmondta, amit Orbán is többször: az nem ajándék, az ország cserébe megnyitotta piacait, a támogatások 80 százaléka valójában a nettó befizetőkhöz megy vissza.

A népességfogyást nem bevándorlókkal, hanem a születések számának növelésével kell megállítani, még ha ez drága és hosszabb folyamat is.

Szerinte Orbán sosem lépi át a vörös vonalat, csak azt vizsgálja, hol vannak a korlátok, végül azonban kész visszavonulót fújni, ha uniós alapjogokba ütközik. Épp ezért a bécsi nagykövet kizártnak tartja, hogy Magyarország kilépne az EU-ból, vagy akár azt is, hogy felfüggesztenék tagságát.

Rovatok