Index Vakbarát Hírportál

Tanzániában pozitív lett egy papaja koronavírustesztje

2020. május 3., vasárnap 22:53

John Magufuli, Tanzánia elnöke Jair Bolsonaro brazil elnökhöz, vagy az iráni vezetéshez hasonlóan úgy küzd az országában a koronavírus-járvány ellen, hogy sötétben tapogatózásra kényszerít mindenkit az intézkedéseivel.

Az ország például a legtöbb afrikai országgal ellentétben össze-vissza közli a fertőzöttségi adatait, ezért nem lehet pontosan tudni, hogy éppen hogyan alakul a járvány Tanzániában. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint van 480 regisztrált fertőzésük, és 16 ember vesztette életét a járvány miatt, de komoly lyukak vannak az adatközlésben.

Magufuli először azzal hívta fel magára a hétvégén a figyelmet, hogy azt állította, létezik egy koronaölő csodafolyadék, az ürömalapú Covid-Organics nevű ital, amit Tanzánia mellett több másik afrikai országban használni terveznek. A WHO viszont arra figyelmeztet, hogy ilyen hatású italról természetesen nincs semmiféle tudományos bizonyíték. Az elnök emellett még az imát jelölte meg hatékony járvánügyi intézkedésnek.

A másik fontos hétvégi esemény, ami Magufulihoz kötődik, hogy annyira szkeptikus a különféle gyorstesztekkel szemben, hogy kitalálta, mindenféle nem emberi mintákat is leteszteltet, hogy ezt bebizonyítsa - írja a Reuters.

A kísérlet eredményeképpen a világon először Tanzániában

pozitív koronavírustesztje lett egy papajának, egy kecskének és egy báránynak.

A teszteket úgy végezték el, hogy a biztonsági szolgálat emberei felcímkézték a nem emberi mintákat, kaptak szépen nevet, meg életkort, majd elküldték őket tesztelésre, mintha csak emberektől származó minták lennének.

Magufuli szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a gyorstesztek teljesen alkalmatlanok arra, hogy kiszűrjék a koronavírusos megbetegedéseket.

A tanzániai elnök szokatlan megoldása egyébként nagyjából egybevág azzal, amit egyre több országban tudományos közösségek is megállapítottak, hogy az antitesteket (vagyis a korábbi megbetegedés jeleit) vizsgáló gyorstesztek szinte teljesen használhatatlanok.

Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy azt viszonylag stabilan meg lehet állapítani ezekkel a tesztekkel, ha valaki még nem esett át a fertőzésen, ha viszont a teszt azt jelzi, hogy valaki átesett a fertőzésen, azt viszont nagyon rossz hatásfokkal mutatja ki, rengeteg fals pozitív eredmény születik.

Ezért a világban, így Magyarországon is azt az eljárást használják általában, hogy ha a gyorsteszt pozitív lett, akkor egy másik, a vírus örökítőanyagát, vagyis a fertőzés pillanatnyi fennállását vizsgáló drágább, körülményesebb, de jóval pontosabb, úgynevezett PCR-tesztet is elvégeznek. Önmagában viszont a gyorsteszt a rengeteg fals pozitív eredmény miatt nem elégséges.

Jó hír viszont, hogy készült egy újfajta gyorsteszt, amit mostanában kezdenek el Magyarországon is használni, ez a korábbi, számos országban kritizált teszteknél lényegesen jobb hatásfokkal működik, így ez már talán tényleg segíteni tudja a vírus elleni harcot.

Rovatok