Index Vakbarát Hírportál

Warren Buffett biztos benne, hogy az USA talpra áll a koronavírus-járványból

2020. május 3., vasárnap 10:22

A milliárdos üzletember (személyes vagyona 88 milliárd dollár, ezzel a világ 4. leggazdagabb embere) a cége éves közgyűlésén tartott beszédében jelentette ki, hogy az USA a múlt század krízishelyzeteihez hasonlóan a koronavírus-járványból is talpra fog állni. A közgyűlés helyszínén, az omahai CHI egészségközpontban szinten senkin nem volt jelen, a közgyűlés nyitóbeszédét a Yahoo Finance közvetítette a neten.

Buffett kitért azokra a nehéz időkre, amiket ő maga élt meg, azaz a kubai rakétaválságra, a hidegháborúra, a 9/11-es terrortámadásokra és a 2008-as nagy gazdasági világválságra. "A jövő mindegyik esetben sötét volt, de Amerika mindig magához tért." Azt is elismerte, hogy a mostani válság más, mint a többi, de optimizmusa töretlen.

Az ország 231 éves mindössze, de minden elvárást túlszárnyalt.

A fenti hurráoptimizmusnak némiképp ellentmond, hogy Buffet cége, a Berkshire Hathaway a portfóliójából eladta mind a négy nagy amerikai légitársaság részvényeit (Delta Air Lines 11%, American Airlines és Southwest Airlines 10%, United Airlines 9%). A cég beszámolója szerint egyébként az első negyedévben 50 milliárd dolláros veszteséget könyveltek el.

Buffet 2016-ban vásárolt be először légitársaságok részvényeiből. Mostani döntését nem pánikeladásnak kell tekinteni, mondta, hanem üzleti döntésnek. "Nem fogunk olyan céget támogatni, ami a jövőben sem lesz nyereséges, és csak viszi a pénzt."

Rovatok