Index Vakbarát Hírportál

Hetvenezerért koronavírustesztet kérhetnek az utasok a bécsi reptéren

2020. május 4., hétfő 12:01

Lehetőséget biztosít az utasok számára a bécsi Schwechati repülőtér, hogy koronavírusteszten vegyenek részt; akinek az eredménye negatív, nem kell 14 napos karanténba vonulnia Ausztriában – írja az Airportal.hu az üzemeltetőre hivatkozva.

A repülőtérre érkező vagy onnan induló utasok telefonon és emailben akár előre foglalt időpontra is bejelentkezhetnek a koronavírus-teszteléshez. A vírus örökítőanyagát a szervezetben kimutató, úgynevezett PCR-vizsgálatot a reptéren, helyben kialakított laboratóriumban végzik el, az eredményt két-három órán belül megkapja az utas.

Azoknak nem kell 14 napos karanténba vonulniuk, akik a negativitást igazoló egészségügyi tanúsítványt bemutatják – az Ausztriában jelenleg hatályos szabályok szerint. Ha a teszt pozitív, a szolgáltató azonnal jelzi ezt a hatóságoknak, amelyek megteszik a megfelelő intézkedéseket. A teszt költsége 190 euró (kb. hetvenezer forint).

Az osztrák szabályozás szerint azoknak az utasoknak nem kell 14 napos karanténba vonulniuk, akik négy napnál nem régebbi igazolással rendelkeznek arról, hogy nem fertőzöttek a Covid-19 betegséget okozó vírussal. Így a rövid, két-három napos útra indulók akár az utazás előtt is elvégeztethetik a tesztet. 

Az osztrák nemzeti légitársaság ugyan nem repül május végéig, de a repülőtérről számos járat közlekedik, például a Wizz Air a napokban indította újra bécsi bázisának üzemelését – jegyzi meg az Airportal.

Ide kapcsolódó hír, hogy múlt hét pénteken felszálltak az első újraindított járatok a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről, hétfőn már 12 járat indul. A hétfői járatok még alacsony kihasználtság mellett indulnak el, de ebben is látható némi emelkedés. A repülési feltételek változatlanok: az utasoktól azt kérik, hogy egyedül és maszkban lépjenek be a terminál területére, kézfertőtlenítőt biztosítanak a helyszínen. Kérik továbbá, hogy az online utasfelvételt és az önkiszolgáló poggyászfeladást használják.

Rovatok