Index Vakbarát Hírportál

Elárverezték egy mexikói drogbáró villáját, a pénz a vírus elleni küzdelemre megy

2020. május 4., hétfő 18:12 | aznap frissítve

A mexikói kormány elárverezte az 1997-ben meghalt mexikói drogbáró, Amado Carrillo Fuentes mexikóvárosi villáját, a befolyt több mint 2 millió dollárt (kb. 650 millió forintot) pedig az egészségügyre és a koronavírus elleni küzdelemre fordítják, írja a BBC.

Amado Carillo Fuentes az egyik legbefolyásosabb mexikói drogbáró volt az 1980-as, és '90-es években. Ő kezdett intenzíven drogot csempészni repülőkkel is, a Juárez-kartell vezetését pedig azután szerezte meg, hogy megölte az addigi kartellvezért. 1997-ben befeküdt egy mexikói kórházba, hogy átoperáltassa a kinézetét, azonban belehalt a félresikerült műtétbe. A plasztikai sebészeket néhány hónappal később megölték.

A BBC azt írja, hogy a vasárnapi aukción eredetileg 2,17 millió dollárért kínálták fel a villát. Az egyetlen érdeklődő azonban ennél valamivel kevesebbet ajánlott, végül olcsóbban sikerült megvennie a 3500 négyzetméteres telket a házzal, medencével, borospincével.

Az árverésen egyébként Carillo Fuentes egykori otthona mellett további öt másik házat, hetven autót, öt repülőt és több mint száz ékszert is eladásra kínáltak. A hat órán át tartó aukción végül 4,5 millió dollárnak (kb. 1,46 milliárd forintnak) megfelelő mexikói peso folyt be.

Mexikóban összesen 23 471 regisztrált koronavírus-fertőzött van, 2154-en pedig belehaltak a betegségbe. 13 447-en már felgyógyultak, így 7870 aktív esetről tudni.

Rovatok