Index Vakbarát Hírportál

Közel kétmillióan kaphatták már el a koronavírust Németországban

2020. május 4., hétfő 17:23

Csaknem kétmillióan kaphatták el az új típusú koronavírust Németországban egy hétfőn közzétett kutatás szerint, melyben a a járvány első helyi gócában rögzített adatokból becsülték meg az országos fertőzésszámot – írja az MTI.

A bonni egyetemi klinika virológiai intézetének és klinikai kémiai és farmakológiai intézetének közös szervezésében végzett kutatás sorána németországi Vuhannak is nevezett Heinsberg járási Gangeltben vizsgálták meg a vírus terjedését és hatásait 405 háztartásból 919 ember bevonásával. Számításaik szerint a település lakosságának 15 százaléka fertőződhetett meg, miután február közepén egy több mint 300 ember részvételével, zárt térben tartott karneváli ünnepségen elkezdett észrevétlenül terjedni a vírus, a fertőzés pedig az esetek 0,37 százalékában vezetett halálhoz.

A kutatásból kiderült, hogy a fertőzöttek 22 százalékának nincsenek tünetei – ami aláhúzza a fertőzéshigiéniai és a társas távolságtartási szabályok fontosságát –, illetve az is kiderült, hogy a fertőzésveszélyt tekintve nincsenek számottevő különbségek a korcsoportok között, a vírust hordozó gyermekek nagyjából ugyanannyira fertőzőképesek, mint a felnőttek. Annak ugyanakkor meglepően alacsony a valószínűsége, hogy a vírus háztartáson belül terjed. Gangeltben nagyobb arányban mutatták a vírus által keletkező betegség tüneteit azok, akik részt vettek a februári karneváli ünnepségen, ezért további kutatásokat terveznek annak feltérképezésére, hogy a testi közelség, a hangos beszéd, illetve az éneklés révén erőteljes cseppképződés hozzájárulhatott-e a súlyosabb megbetegedéshez.

Az ország egészére vonatkozó becslés a gangelti tapasztalatokon alapul, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy hozzávetőleg 1,8 millió ember, vagyis a 83 milliós ország lakosságának 2,1 százaléka fertőződhetett meg az új vírussal május elejéig. A bonni szakértők becslése és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) tényadatai alapján így

nagyjából tízszeres lehet a különbség a ténylegesen fertőzöttek és az igazoltan fertőzöttek száma között .

Az RKI hétfői adatai szerint Németországban egyelőre javul a járványhelyzet, az esetszám 679-cel nőt az előző naphoz képest, így március eleje óta a legalacsonyabbra süllyedt napi új igazolt fertőzések száma. A napi új halálesetek száma szintén több heti mélypontra süllyedt, de a kimutatás valószínűleg nem teljesen pontos, de az új esetek és a halálozások száma az egy héttel korábbihoz – vagyis hasonlóan pontatlan adathoz – képest is jelentősen csökkent.

A gyógyultnak minősülők becsült száma 132 700, ami 2200-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.

Rovatok