Index Vakbarát Hírportál

Sokkal többen haltak meg Olaszországban idén, mint a korábbi években

2020. május 4., hétfő 19:28 | aznap frissítve

Az olasz Nemzeti Statisztika Intézet (Istat) és a Legfelsőbb Közegészségügyi Intézet (ISS) közös közleménye alapján 49,4 százalékkal nőtt a halálozások száma idén márciusban az előző öt év azonos hónapjának átlagához képest a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Olaszországban – írja az MTI.

A friss jelentés alapján az első olasz beteg február 20-i bejelentése és március 31. között a növekedés 38,7 százalékos volt, vagyis 25 354 halálesettel több történt, mint 2015 és 2019 között ugyanebben az időszakban. A közlemény szerint

A halálesetek egy része szintén a koronavírusnak tudható be, de az elhunytakat ezekben az esetekben vélhetően nem tesztelték, így nem kerültek be a statisztikába sem. A halásesetek egy másik részét valószínűleg közvetetten okozta a vírus, például vese- vagy szívelégtelenség révén, de a szakértők szerint itt szintén a vírusra nem tesztelt páciensekről van szó. A közlemény szerint az elhunyt betegek harmadik részének halálát a járvány által túlterhelt kórházi rendszer válsága okozhatta, valamint a leginkább érintett térségekben a kórházba kerüléstől való félelem.

Ez utóbbi övezetek a járvány gócának tartott észak-olaszországi megyék, ahol rendkívüli ütemben emelkedtek a halálozási számok:

Az Istat közlése szerint a számok Olaszország 7904 települése közül 6866-ból (87%) szolgáltatott adatokon alapszanak. Olaszországban hétfőig közel 29 ezren haltak meg, és mintegy 210 ezren fertőződtek meg a koronavírussal.

Rovatok