Index Vakbarát Hírportál

Két hét alatt már a harmadik orosz egészségügyis zuhant le kórházépületből

2020. május 4., hétfő 14:29

Két orvos után most egy mentős zuhant ki egy kórházból Oroszországban: a 37 éves Alekszandr Sulepov koponyatörést szenvedett, kritikus állapotban van, míg a két, korábban lezuhant orvos belehalt sérüléseibe. A mentős kétemeletnyi magasságból esett le egy vidéki kórházban, ahol koronavírus-fertőzéssel kezelték – ezt a helyi krízisközpont szombati tájékoztatása alapján írta a The Moscow Times

Sulepov még április 22-én vett fel egyik kollégájával egy videót, amiben elmondja, hogy a Novaja Uszman-i kórház vezető főorvosa arra kényszerítette: dolgozzon tovább vírusfertőzöttsége ellenére is. Három nappal később Sulepov újabb videót tett közzé, ebben elmondta többek között, hogy kollégája, Alekszandr Koszjakin ellen állítólag vádat emeltek a vírusról szóló rémhírterjesztés miatt, és ezért a férfi akár ötévnyi börtönbüntetést is kaphat.

 A területileg illetékes voronyezsi rendőrség nyomozást indított Sulepov halála miatt. Voronyezs régióban egyébként 636 megerősített koronavírus-fertőzésről tudnak, ez kevesebb mint az összes orosz eset 1 százaléka. 

Április végén számoltunk be arról, hogy a Kremllel kritikus Eho Moszkvi rádió közölte:

a Moszkvához közeli CSILLAGVÁROS MENTŐSZOLGÁLATÁNAK VEZETŐJE, NATALJA LEBEGYEVA, AKI MAGA IS MEGFERTŐZŐDÖTT, KIESETT A KÓRHÁZ ABLAKÁN, ÉS ÉLETÉT VESZTETTE.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap szerint a doktornő öngyilkosságot követhetett el, mert a kórház vezetése őt hibáztatta több egészségügyi dolgozó megbetegedéséért.

Az újság szerint több hasonló eset is történt az orosz orvostársadalomban a súlyos pszichikai megterhelések közepette. Néhány nappal korábban a Krasznojarszki terület egyik veteránkórházának főorvosnője vetette ki magát az ablakon. Rosztov megye egészségügyi szolgálatának vezetőnőjét szívrohammal szállították kórházba.

Oroszországban vezető tisztségviselők is elismerték, hogy az egészségügy dolgozók, akikre nagy nyomás nehezedik, nem ritkán hiányt szenvednek védőfelszerelésből. A létszámhiány enyhítésére Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester múlt héten kezdeményezte a felsőéves orvostanhallgatók bevonását a járvány elleni küzdelembe, a fővárosban és Moszkva megyében pedig katonaorvosok is bekapcsolódtak a védekezésbe.

Rovatok