Index Vakbarát Hírportál

Három hónap szünet után újnyitottak az iskolák Vietnámban

2020. május 4., hétfő 11:34

A koronavírus miatt elrendelt, három hónapig tartó szünet után hétfőn ismét megnyitottak az iskolák Vietnámban, a hatóságok ugyanis már 18 napja nem regisztráltak új, helyi fertőzöttet az országban. Legutóbb egy magánrepülőgéppel Vietnámba érkező brit férfi bizonyult fertőzöttnek vasárnap, őt utastársaival együtt azonnal elkülönítették, írja az MTI.  Vietnámban 271 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Jelenleg több mint 30 ezer embert tartanak még hatósági karanténban.

Szingapúrban fokozatosan újra folytathatják a munkát a vállalatok május 12-től, de a járványellenes korlátozásokat június 1-ig fenntartják – jelentette be vasárnap a kereskedelmi miniszter. Bizonyos szektorok, amelyek szorosan kötődnek a globális ellátási láncok fenntartásához, így például a gyógyszeripar, a petrolkémiai ipar és a precíziós gyártás, előnyben részesülnek majd a korlátozások feloldásakor. Egyes szektorok ezek közül a lezárás idején is fenntarthattak egy meghatározott működési szintet.

A lazításokról azt követően döntöttek Szingapúrban, hogy a jelek szerint lassul a koronavírus terjedése, bár az esetek száma magasnak számít délkelet-ázsiai viszonylatban, miután a vendégmunkások által lakott szállásokon nagyon sokan megfertőződtek.

A halálesetek száma viszont csak 18, ami az egyik legalacsonyabb a világon.

Malajziában a hétfő reggeli csúcsforgalomban több ezren keltek útra munkahelyükre a fővárosban, Kuala Lumpurban, miután a kormány első alkalommal lazított a hat héttel ezelőtt bevezetett kijárási korlátozásokon, és egyszerre engedélyezte szinte az összes vállalat működését. A Reuters hírügynökség által megszólaltatott helyiek szerint hétfőn lényegében mindenki kitódult az utcákra. Többen úgy vélik, szerencsésebb lett volna a fokozatos, kéthetente bővített nyitás, mint a mostani tömeges újraindítás.

A kormány annak ellenére a korlátozások lazítása mellett érvelt, hogy vasárnap 122 új koronavírusos esetet észleltek, ami a legmagasabb szám április közepe óta. Az országban eddig csaknem 6300 fertőzést diagnosztizáltak.

Az ország tizenhárom szövetségi államából kilencben a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy későbbre halasztják a korlátozások lazítását, sőt egyes helyeken még szigorítottak is az előírásokon.

Dél-Koreában hétfőn nyolc új koronavírus-fertőzöttről érkezett hír, valamennyien külföldről tértek haza az országba. Ezzel 10 800 fölé emelkedett a dél-koreai esetek száma. Harmadik napja viszont nem észleltek olyan esetet, amelyet helyi fertőzés okozott volna. 

A hatóságok Dél-Koreában nagyon óvatosan lazítanak a korlátozásokon, az iskolák újranyitására még nem adtak meg pontos dátumot, bár az iskolai fertőzéseket valószínűtlennek tartják. Szerdától, a helyi ünnepek után enyhítenek majd a távolságtartási előírásokon. Múlt csütörtökön ünnepelték Dél-Koreában Buddha születését, pénteken május 1. volt, kedden pedig gyereknap lesz. Ilyenkor sokan kirándulnak, ami növelheti a csoportokon belüli fertőzések kockázatát, a hatóságok ezért fegyelmezettséget kértek az emberektől az ünnepek idejére.

Rovatok