Index Vakbarát Hírportál

Horvátország és Szlovénia megpróbálja megmenteni a nyári szezont

2020. május 5., kedd 16:49

Szlovéniában már a jövő héten kinyithatnak a kisebb szálláshelyek, Horvátország legkésőbb június 15-én indítaná az idényt - írja az MTI.

Zdravko Pocivalsek szlovén gazdasági miniszter kedden azt mondta: javasolni fogja a kormánynak, hogy a bevezetett korlátozások által leginkább érintett ágazatban, a turizmusban május 30-a után is hosszabbítsa meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésre elfogadott gazdaságélénkítő intézkedéseket.

A gazdasági miniszter szerint a turizmusban még legalább négy hónapig, vagy az év végéig szükség lesz állami támogatásokra. Sőt, javasolja egy olyan alap létrehozását, amely vissza nem térítendő támogatásokkal, valamint kedvezményes kölcsönökkel segíti majd az idegenforgalom újraélesztését.

Szlovéniában a turizmusból származó bevételek a GDP 12 százalékát teszik ki.

Simon Zajc államtitkár azt mondta, szigorú óvintézkedések mellett akár már a jövő héten újranyithatnak a kisebb, legfeljebb 30 fő befogadásra alkalmas szálláshelyek, júniustól pedig a hotelek, wellnessközpontok és más turisztikai létesítmények is.

Az újranyitásról ugyanakkor a kabinet még konzultálni fog a járványügyi szakemberekkel Zajc szerint.

A Szlovén Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint a szállodák kihasználtsága a nyáron elérhetné a harminc, őszre pedig az ötven százalékot, ha újranyitnák a határokat azof felé az országok felé, ahol hasonló a járványügyi helyzet, mint Szlovéniában.

Horvátország számít a szlovén turistákra

A németek után a szlovénok töltik el a legtöbb vendégéjszakát a Horvátországban. A szlovén állampolgárok továbbá 120 ezer ingatlannal, 8500 hajóval és több ezer bérelt kempinghellyel is rendelkeznek a tengerparti országban.

Horvátország komolyan egyeztet Szlovéniával, hogy megoldást találjanak a biztonságos határátlépésre, Gari Cappelli turisztikai miniszter szerint június 1-jén, de legkésőbb 15-én újranyissák a horvát-szlovén határt. Azt is a turisztikai miniszter árullta el, hogy nem csak a szlovénokkal egyeztetnek, más európai tagállamokkal is arról, hogy a forgalomban úgynevezett turistafolyósok nyíljanak.

A Horvátországba látogató 20 millió turista fele júliusban és augusztusban érkezik az országba. A turizmusból származó bevételek az ország GDP-jének közel 20 százalékát adják.

Horvátországban és Szlovéniában is jelentősen lassult az új koronavírus terjedése, ezért enyhítenek fokozatosan a korlátozásokon és indítják újra a gazdaságot szigorú óvintézkedések mellett a kormányok.

Horvátországban 2112 fertőzöttet regisztráltak, tegnap 83-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1560 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Szlovéniában 1445 az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, a koronavírus halálos áldozatainak száma 98. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 57474 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 56-an vannak kórházban, közülük 17-et ápolnak intenzív osztályon.

Rovatok