Index Vakbarát Hírportál

Kínában csúnyán hullámzott egy híd a tenger fölött

2020. május 5., kedd 19:32

Ideiglenesen lezártak egy tengeri hidat abnormális rezonancia, azaz túlzott belengés miatt a kínai Guangdong tartományban. A videón jól látszik, ahogy a híd teste kígyómozgással hullámzik.

A xinhua.net szerint kedden délután kétirányú forgalmi korlátozásokat vezettek be a kínai Humen hídon, amely összeköti a tartományi fővárost, Guangzhout és Dongguan városát. A biztonsági intézkedésre azért volt szükség, mert az erős szél miatt a híd hullámzani kezdett, mint az alatta húzódó tenger. 

Az erős szél okozta rezonancia-jelenség komoly katasztrófát okozhat. 1940. november 7-én ez okozta az amerikai Tacoma Narrows híd leszakadását is. A hosszú, keskeny híd mindössze négy hónapot üzemelt, és mozgása után ezelatt rövid idő alatt is elnyerte a Galoppozó Gertie nevet.

A magyarázat szerint a balesetet a Kármán-féle örvénysor okozta, ami a hidro- és aerodinamika fontos jelensége. Nevét Kármán Tódorról kapta, aki első elméleti magyarázatát adta a súrlódó közegbe helyezett testek mögött keletkező turbulens áramlásoknak (forrás: wikipédia). A Kármán-féle örvényjelenségnek számos megnyilvánulását figyelhetjük meg a természetben.

Ha a rezgések frekvenciája megegyezik az áramlásba helyezett test sajátfrekveniájával (ez a rezonancia esete), akkor a test rezgéseinek kitérése igen nagyra nőhet, így rezonanciakatasztrófát okozhat. A Tacoma-híd széléről periodikusan leváló örvények lengésbe hozták a hídszerkezetet, mely lengések egy idő múlva olyan nagyok lettek, hogy a felfüggesztésre szolgáló huzalok rögzítései elengedték a hidat, tartószerkezetei a túlterhelések hatására szétszakadtak és a híd a vízbe hullott.

Rovatok