Index Vakbarát Hírportál

Trump a kínai víruslabor-teóriát alátámasztó bizonyítékok közzétételét ígéri

2020. május 5., kedd 18:40

Donald Trump azt követelte Kínától, hogy tegye átláthatóvá mindazt, amit a koronavírus eredetéről tud, és azt is kijelentette, hogy a víruslabor-teóriát támogató bizonyítékokat közzé fogják tenni – írja a Reuters.

Azt ugyanakkor nem mondta meg az amerikai elnök, hogy mikor tenné közzé a bizonyítékokat, amelyekkel igazolná, hogy a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laborból származik.

Az ügy előzménye, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, jelentős bizonyítékok szólnak e mellett a teória mellett. Pompeo akkor arról is beszélt, hogy

Kína nem először fertőzné meg a világot, és az sem újdonság, hogy minőségen aluli laboratóriumokat tartanak fenn. Nem ez az első, amikor azt halljuk, hogy a világ azért van vírusoknak kitéve, mert egy kínai laborban nem tartották be az előírásokat.

Pompeo kijelentéseire reagálva a Global Times című nacionalista kínai lap hétfői vezércikkében arról írt, hogy alaptalanul rágalmazta Pekinget az amerikai külügyminiszter, sőt blöffnek nevezte a fent idézett kijelentéseket. 

A Global Times szerint a vuhani laboratóriummal kapcsolatos teóriáknak nincsen tudományos hátterük, ezeket csupán amerikai és más nyugati politikusok használják arra, hogy a Kínával szembeni ideológiai alapú ellenérzéseiket népszerűsítsék, és ezáltal manipulálják a közvéleményt. A lap szerint Pompeo ráadásul mindent elkövet azért, hogy biztosítsa a győzelmet Donald Trump amerikai elnök és a Republikánus Párt számára a novemberi elnökválasztáson.

Trump maga is beszélt már korábban is arról, hogy látott arról szóló bizonyítékot, hogy a vírus egy kínai laborból szabadult el. Az elnök április végén Kínára és a WHO-ra küldte az amerikai titkosszolgálatokat, hogy bizonyosodjanak meg róla, hogy az új típusú koronavírus természetes módon alakult-e ki, vagy egy kínai laborból szabadult-e rá a világra.

A koronavírus-járvány mentén az Egyesült Államok és Kína között megkezdődött diplomáciai odaszólogatásokról  itt írtunk bővebben>>>

Rovatok