Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az epidemiológus, aki nem tartotta be a saját kijárási tilalmát

2020. május 5., kedd 23:34

Lemondott a posztjáról Neil Ferguson, a britek vezető epidemiológus szakértője, miután kiderült róla, hogy megszegte azokat a korlátozásokat, amiket az ő tanácsai alapján hoztak – írja a CNN.

Neil Ferguson vezette a londoni Imperial College tudósainak azt a csoportját, amelynek előrejelzései alapján a brit vezetők úgy döntöttek, muszáj a fizikai távolságtartásra vonatkozó szigorú szabályokat bevezetni, hogy az egészségügy túlterhelődésének kockázatát csökkenteni lehessen.

A korlátozások többek között megtiltották a találkozást azon párok számára, akik nem élnek együtt.

A Telegraph ugyanakkor megírta, hogy Ferguson megszegte ezeket a korlátozásokat, amikor legalább két alkalommal meglátogatta őt egy nő, akivel nem éltek egy háztartásban. 

A CNN-nek Ferguson azt nyilatkozta: tévesen ítélte meg a helyzetet és rosszul cselekedett. Abban a hiszemben cselekedett, hogy ő maga már immunis a vírusra, mivel korábban kimutatták nála a koronavírust, és majdnem két hétig teljesen elszigetelte magát, miután jelentkeztek nála a betegség első tünetei.

Lemondása kapcsán bocsánatot kért azért, amiért cselekedetivel esetleg megrengethette a kormány intézkedéseibe vetett bizalmat, és hangsúlyozta:

A kormány útmutatása egyértelmű, és mindannyiunk védelmére szolgál.

Rovatok