Index Vakbarát Hírportál

Oroszország érdemrenddel tüntette ki Kim Dzsongunt

2020. május 5., kedd 10:22

Győzelem napi jubileumi érdeméremmel tüntette ki Oroszország Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, mert sokat tett az 1945-ben, Korea felszabadításakor elesett szovjet katonák emlékének ápolásáért, a szovjet emlékművel és katonatemetők gondozásáért, írta ki Facebookra Oroszország phenjani nagykövetsége.

Kim Dzsongunt az 1941-45-ös, az oroszok által nagy honvédő háborúnak nevezett győzelmének 75. évfordulója alkalmából kiadott jubileumi érdeméremmel tüntették ki.

Az érdemérmet kedden adta át Alekszandr Macegora orosz nagykövet a phenjani kongresszusi központban, de nem személyesen Kim Dzsongunnak, hanem Ri Szon Gvon külügyminiszternek. Ezután a két ország abban is megegyezett, hogy tovább dolgoznak a közös együttműködésen. 

A nagykövetség azt írja, hogy Észak-Korea területén 11 temető és 345 különálló sír van, ahol 1375 orosz katona van eltemetve. A Korea felszabadításáért folyó harcokban több mint 4700 szovjet katona halt meg.

Az utóbbi hetekben már halálhíre is kelt a világban Kim Dzsongunnak, amiért az idén nem vett részt országa legnagyobb ünnepén, április 15-én a kommunista országot alapító nagyapja születésének évfordulóján megrendezett parádén. Pedig nem hogy nem halt meg, de még műteni sem kellett.

Rovatok