Index Vakbarát Hírportál

19 ezer ellopott műkincset szerzett vissza az Interpol

2020. május 6., szerda 17:36

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol egy 103 országban indított nyomozás keretében: 101 embert vettek őrizetbe és 19 ezer műtárgyat találtak meg – szemlézte az MTI a nemzetközi rendőri szervezet közleményét.

Az Interpol egyebek mellett olyan numizmatikai tárgyakat, régészeti leleteket, porcelántárgyakat és régi fegyvereket foglaltak le a nyomozók, melyeket háború sújtotta országokban történt fosztogatásokkor tűntek el, vagy pedig régészeti ásatásokról és múzeumokból lopták el. A műkincseken kívül a csempészek által használt eszközöket, például fémdetektorokat is találtak a rendőrök.

Az eredetileg Spanyolországban tavaly ősszel indított két párhuzamos akció nyomán lefoglalt tárgyak alapján háromszáz nyomozás indult.

A lefoglalt tárgyak 28 százalékát az interneten árulták. Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet,

tévedés azt gondolni, hogy elegáns úriemberek glamour tevékenysége a műtárgycsempészet. Olyan bűncselekményekről van szó, amelyeket nemzetközi bűnszövetkezeteket rendelnek meg.

Rovatok