Index Vakbarát Hírportál

Húszéves mélyponton Putyin népszerűsége

2020. május 6., szerda 20:36

A két évtizedes kormányzásánák mélypontjára, 59 százalékosra csökkent Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint.

Az MTI által ismertetett kutatás szerint márciusban ez az érték még 63 százalékon állt, az eddig mért negatív rekordot pedig 2013 novemberében és 2000 júniusában jegyezték 61 százalékkal. A friss adatok szerint 33 százalék negatív véleménnyel van Putyin teljesítményéről. Az április 24. és 27. között 1608 fős mintán, a járványhelyzet miatt telefonon elvégzett közvélemény-kutatás statisztikai hibahatára 2,4 százalékpont.

A felméréshez fűzött kommentárjában a központ munkatársai rámutattak, hogy Putyin az idősebbek és a falusi lakosság egyes csoportjaiban, vagyis azok körében a legnépszerűbb, akinek "korlátozott lehetőségük van életük jobbra fordítására". A 18 és 24 év közötti korosztályban csak a válaszadók 12 százaléka helyesli a hivatalban lévő elnök tevékenységét.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a felméréssel kapcsolatban kijelentette: a Kreml nem "hajlamos" arra, hogy teljes mértékben higgyen a Levada méréseinek. A Kreml szóvivője azt a bölcsességet is megosztotta, miszerint:

A más módszerek szerint végzett mérések más eredményt mutatnak.

Csakhogy a Levada méréseit a VCIOM állami közvélemény-kutató adatai is igazolják, ugyanis az április végén publikált felmérés is a Putyin iránti bizalom zuhanását mutatta ki, a megkérdezetteknek csak a 28,3 százaléka állította azt, hogy „megbízik“ az elnökben.

Putyin áprilisi népszerűségvesztése valószínűleg májusban sem fog megállni (hacsak meg nem változtatják a felmérések módszertanát, amire a VCIOM esetlben volt már példa). Ugyanis szintén szerdán jelentette be Anton Kotjakov, az orosz munkaügyi miniszter, hogy a gazdaság április eleji leállításának hatására két hónap alatt 735 ezerrel emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma,

az év végére akár 6-9 millió munkanélküli is lehet, ami 7-10 százalékos a hivatalos munkanélküliségi rátát jelent.

Nem csoda, ha Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével megtartott videókonferenciát követően bejelentette, hogy a fővárosban keddtől a járványügyi előírások szigorú betartása mellett újraindul minden ipari és építőipari vállalat. A lépés azonban hajmeresztően kockázatos, hiszen a járvány – melynek oroszországi gócpontja Moszkva - még nem is tetőzött, szerdára újabb fertőzési rekordot jelentettek: 10 559-cel 165 929-re nőtt az igazolt fertőzések száma, így az abszolút számokat tekintve

Oroszország napokon belül utol fogja érni a járvány tetőzését már maga mögött hagyó Franciaországot és Németországot.

Oroszországban ráadásul a hivatalos adatok szerint is csaknem hét százalékos a fertőzöttek számának napi növekedése (az új fertőzöttek 40,9 százaléka tünetmentes), miközben szerdára a halálozások száma 86-tal 1537-re, a gyógyultaké 1462-vel 21 327-re emelkedett.

(Borítókép: Armend Nimani / AFP)

Rovatok