Index Vakbarát Hírportál

Trump heteken belül feloszlatja a koronavírussal foglalkozó munkacsoportját

2020. május 6., szerda 14:16

Donald Trump megerősítette, hogy belátható időn belül megszünteti a koronavírus elleni harcra január végén felállított, húsz szakértőből és kormányzati tisztségviselőből álló fehér házi munkacsoportot, az azt vezető Mike Pince alelnök szerint ez akár heteken belül megtörténhet.

Az elnök a BBC tudósítása szerint egy arizonai maszkgyárban tett látogatásán magabiztosan jelentette be, hogy „visszahozzuk az országot“, és arra utalt, hogy egy másfajta összetételű csapattal vág bele a korlátozások óvatos feloldásába és a gazdaság újraindításába. Trump – aki gyárlátogatásán csak védőszemüveget viselt, maszkot nem – óvatosságra intett, hiszen „a küldetés csak akkor tekinthető befejezettnek, ha ez az egész véget ér“.

Az elnök már a járvány kitörése óta türelmetlenül várja, sőt, saját szakembereinek ellentmondva sürgeti a gazdaság újranyitását. Ahogy arról írtunk, ez a türelmetlenség egyfelől arra vezethető vissza, hogy a járvány kitörésében és elharapódzásában az elnöknek és a republikánus elitnek igen nagy a felelőssége, másfelől pedig arra, hogy a koronavírus kihúzta az elnök novemberi elnökválasztásra felépített paklijából az adut, az amerikai gazdaság impresszív mutatóit.

Az újranyitásban tanúsított óvatosság annál is indokoltabb, mert az Egyesült Államokban még mindig napi 20 ezer fertőzöttet regisztrálnak, és a halálos áldozatok száma is meghaladja a napi ezret. Egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaság újranyitásával akár újra felszökhet a fertőzések száma.

Ehhez képest Trump azt állította, a demokraták tudatosan arra játszanak, hogy becsődöl a koronavírus elleni védekezés, hogy így nyerjék meg a novemberi választásokat (az ősszel az elnök személyén túl egy sor szentárusi mandátumról és a képviselőház összetételéről is döntenek).

Az USA a koronavírus-járvány legnagyobb áldozata; eddig 1,2 millió fertőzöttet szűrtek ki (ez mondjuk az egyre intenzívebb teszteléseknek is köszönhető), és 70 ezren estek áldozatul a vírus valamilyen szövődményének.

Rovatok