Index Vakbarát Hírportál

Legalább június 15-ig lezárva maradnak Franciaország határai

2020. május 7., csütörtök 17:37 | aznap frissítve

Franciaországban május 11-től fokozatosan enyhíteni fognak a kijárási korlátozásokon - írta meg be a Le Monde, az francia miniszterelnök, Edouard Philippe bejelentése alapján.

A korlátozások feloldása nem vonatkozik minden városra: azokon a településeken, és régiókban, ahol sűrűn laknak, és ahol magasabb volt e fertőzöttek száma, nem szűnik meg a korlátozás. Így a Párizst körülvevő Ile-de-France régióban, illetve Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté és Grand-Est régiókban továbbra is maradnak a korábbi intézkedések.

A kijárási korlátozások március 17. óta tartanak. A jövő héten a legtöbb középiskolában újraindul a tanítás, és ha nem ugrik meg a fertőzöttség, június elejére kinyithatnak az éttermek, kávézók. Emellett a kormány lehetővé teszi a 100 kilométeren belül való utazást, de a tömegközlekedésen kötelező lesz a maszk viselése. Ha ezt valaki megszegi, 135 euró bírságot köteles fizetni. 

A francia kormány csütörtökön azt is jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt hatályba léptetett határzár a szigorú kijárási korlátozások május 11-én esedékes fokozatos feloldásakor is érvényben marad, de a schengeni övezetből érkezőknek nem vezetnek be a hatóságok kötelező karantént.

"A határok újabb utasításig zárva maradnak. Úgy döntöttünk, hogy meghosszabbítjuk a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat legalább június 15-ig" - mondta Christophe Castaner belügyminiszter azon a párizsi sajtótájékoztatón, amelyen Edouard Philippe miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy hétfőn az egész országban megkezdődhet az általános karantén fokozatos feloldása.

A belügyminiszter kiemelte, hogy a járványnak az Európában megfigyelhető lefékeződésére és arra való tekintettel, hogy az uniós tagállamok párhuzamosan vezettek be egészbiztonsági intézkedéseket, Franciaország nem ír elő kötelező karantént a más európai országokból érkezőknek.

Franciaországban a Worldometer adatai szerint 174 191 fertőzöttet regisztráltak, több mint 25 ezren vesztették életüket, 53 972-en pedig kigyógyultak a betegségből. A járvány április elején tetőzött, azóta jelentősen csökkent az új esetek száma. 

Rovatok