Index Vakbarát Hírportál

Új gyógyszerekkel küzdenek Japánban a koronavírus ellen

2020. május 7., csütörtök 17:52

Japán csütörtökön engedélyezte a remdesivir nevű gyógyszer alkalmazását a koronavírusos betegek kezelésére - írta meg az MTI a japán egészségügyi minisztérium bejelentése alapján. 

Japánban általában hosszabb időt vesz igénybe egy új gyógyszer engedélyeztetése, a kormány azonban felgyorsította az eljárást. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) már a múlt héten engedélyezte a remdesivir koronavírus elleni használatát. Japán a világon a második ország, ahol engedélyezik ezt a gyógyszert.

A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine nevű tekintélyes orvosi folyóirat friss tanulmánya szerint

a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Az eddigi klinikai kísérletek tanúsága szerint a gyógyszer segítheti, illetve gyorsíthatja a gyógyulást, és akkor lehet hatékonyabb, ha azt már a fertőzöttség korai szakaszában kapja a beteg.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő ugyanekkor jelentette be, hogy vélhetően még májusban engedélyezik a Fujifilm japán vállalat gyártotta Avigan (favipiravir) nevű influenzaellenes gyógyszert is a koronavírusos betegek kezelésére. Ez a szer viszont nem alkalmazható várandós nők esetében, mert születési rendellenességet okozhat.

Japánban mintegy 15 500 fertőzöttet regisztráltak a járvány kitörése óta, a Covid-19 betegségben pedig 551-en haltak meg. Noha ezek a számok viszonylag alacsonynak számítanak, Abe Sindzó kormányfő hétfőn bejelentette, hogy az országos vészhelyzetet május 31-ig meghosszabbítják.

Rovatok