Index Vakbarát Hírportál

Már a második karanténhajó tart Szicíliába a menekültekhez

2020. május 7., csütörtök 23:15

Újabb komphajót irányítanak a szicíliai Palermo kikötőjébe, hogy ezen helyezzék vesztegzár alá az érkező migránsokat - közölte az MTI az olasz hatóságok nyilatkozata alapján.

Az első Szicíliához küldött hajó a Rubattino volt, a legnagyobb olaszországi komphajó, elsőként majdnem 140, civilhajóval érkező embert szállásolták el rajta. A Rubattino azonban nem volt elegendő, mivel Lampedusa szigetére vasárnap óta közel ötszázan érkeztek, valamint Szicíliában is egyre újabb migránscsoportok kötnek ki.

Szicília-szerte egyre több menekülthajó köt ki. Csütörtökön több mint 150 személy azonosítása folyt a szicíliai Agrigentoban, később pedig elkezdték az emberek áthelyezését a karanténhajóra. Az egyik környékbeli partszakaszon kikötött csónak mintegy negyven utasából nyolc marokkói férfit az olasz hatóságok őrizetbe vettek, miután kiderült, hogy közülük négyet már korábban kiutasítottak, további négyet pedig kábítószer-kereskedelemért el is ítéltek.

A migránsok többsége már nem Líbiából, hanem Tunézia és Algéria irányából kel át a tengeren: az észak-afrikai embercsempészek - a járványhelyzettel visszaélve - felújították a régi migrációs útvonalat, vagyis a messzebbi Líbia helyett az olaszországi partokhoz közelebbi tunéziai, algériai partokról indítják el a csoportokat, majd az olasz partok közelében hagyják őket. 

Rovatok