Index Vakbarát Hírportál

19 ezer rabot engednek szabadon a Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus-járvány miatt

2020. május 8., péntek 20:01

 A Dél-afrikai Köztársaság a világ egyik legveszélyesebb országa, most mégis 19 ezer elítéltet engednek szabadon, hogy ezzel is megelőzzék a koronavírusjárvány-gócok kialakulását a börtönökben. 

Az elnöki hivatal bejelentése szerint az országban elítéltek nyolcadát érinti az intézkedés.  Cyril Ramaphosa államfő arra az ENSZ-felhívásra válaszul hozta ezt a döntést, amely azt kérte a tagállamoktól: csökkentsék a börtönök létszámát oly mértékben, hogy a közösségi távolságtartás és az elkülönítés alkalmazható legyen a járvány elleni fellépés gyanánt.

A HATÁROZAT NEM VONATKOZIK A SÚLYOS BŰNCSELEKMÉNYEK, KÖZTÜK SZEXUÁLIS BŰNCSELEKMÉNY, GYILKOSSÁG, GYILKOSSÁGI KÍSÉRLET, NEMI ALAPÚ ERŐSZAK VAGY GYERMEKBÁNTALMAZÁS MIATT ELÍTÉLTEKRE.

A Dél-afrikai Köztársaság a koronavírus-járvány által leginkább sújtott afrikai ország, ahol eddig 8232 koronavírus-fertőzéses esetet és a fertőzésből eredő 161 halálesetet jegyeztek fel. A tömeges megbetegedések megelőzése érdekében a csaknem 58 millió lakosú ország a járvány megjelenésének elején szigorú intézkedéseket hozott az elkülönítésre vonatkozóan, és átfogó tesztelésbe kezdett. 

(MTI)

Rovatok