Index Vakbarát Hírportál

Ejtették Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának büntetőügyét

2020. május 8., péntek 00:23

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium csütörtökön megszűntette a büntetőügyet Michael T. Flynn, Trump elnök első nemzetbiztonsági tanácsadója ellen, írja a New York Times. Flynn korábban bűnösnek vallotta magát, mert hazudott az FBI ügynökeinek egy orosz diplomatával folytatott beszélgetéseiről. Később azonban visszavonta bűnösségét beismerő vallomását.

A háromcsillagos nyugalmazott tábornokot a 2016-os amerikai elnökválasztáson történt orosz beavatkozások ügyében hallgatta meg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A nyomozás során a volt nemzetbiztonsági tanácsadó nem mondott igazat orosz tisztségviselőkhöz fűződő kapcsolatairól és találkozóiról Szergej Kiszljakkal, Oroszország volt washingtoni nagykövetével. Flynn később be is ismerte, hogy hazudott erről. A kedden benyújtott dokumentumban ezt a vallomását vonta vissza, arra hivatkozva, hogy az FBI nyomozói

rosszhiszeműen jártak el vele szemben.

A szövetségi ügyészek először olyan büntetést javasoltak, amellyel Flynn elkerülhette volna a börtönt, mivel együttműködött a nyomozó hatóságokkal.

A volt tanácsadó azonban ügyvédeket váltott, akik a kormányzat rosszhiszeműségét vetették fel, azt állítva, hogy a nyomozás során visszatartottak bizonyítékokat, „tőrbe csalták” védencüket, majd megszegték a korábban kötött vádalkut is. Ezt követően az ügyészek változtattak álláspontjukon, és a múlt héten hat hónapig tartó börtönbüntetést kértek a volt nemzetbiztonsági tanácsadóra.

Flynn kevesebb mint egy hónapig töltötte be Trump mellett posztját, és azt követően nyújtotta be lemondását, hogy nyilvánosságra került: félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel 2017 januárjában folytatott megbeszélései tartalmát illetően.

Hosszű jogi csatározás után adták be a büntetőeljárás megszűntetésére vonatkozó kérelmet, ez az ügy az utóbbi időben termékeny talaj volt Trump elnök bírálóinak. Flynn ügyvédei azzal támadták az ügyészeket és az FBI-t, hogy az Igazságügyi Minisztérium új dokumentumokat derített fel, amelyek visszaélésekre utalnak Flynnel szemben.

Rovatok