Index Vakbarát Hírportál

Biztos, hogy volt szerepe a vuhani piacnak a vírus terjedésében, de nem tudni, pontosan milyen

2020. május 8., péntek 16:40

Az Egészségügyi Világszervezet szerint egészen biztos, hogy a vuhani piacnak szerepe volt az új koronavírus-járvány kitörésében, de továbbra sem egységes az álláspont arra vonatkozóan, hogy egészen pontosan ez mit jelent. 

A szakembereknek két teóriája van: 

Az egyértelmű, hogy a piac szerepet játszott a vírus kitörésében, de nem tudjuk, milyen szerepet

- idézte a Reuters pénteken dr Peter Ben Embareket, a WHO szakértőjét. 

Mike Pompeo az Egyesült Államok külügyminisztere azt mondta, hogy rengeteg bizonyítékuk van arra, hogy a vírus a vuhani víruskutató laboratóriumból származik, ugyanakkor azt is mondta, hogy még így sem teljesen igazolt ez az elmélet. Egyelőre egy hatóság sem mutatott olyan bizonyítékokat, ami ezt a verziót támasztaná alá, és a kutatók is azt állítják, hogy a vírus szerkezetének elemzése azt igazolja, hogy természetes úton keletkezett. 

A WHO nem reagált Pompeo állításaira, inkább arra emlékeztetett, hogy a MERS vírus esetében évekbe telt, amíg a kutatók visszavezették és igazolták, hogy tevékről kerülhetett át a vírus az emberekre. 

Embarek azt mondta, az lenne a legjobb forgatókönyv, ha a vírust olyan állapotban is sikerülne izolálni, amikor még nem terjedt át az emberre, vagyis azt is megfigyelhetnék, hogyan adaptálódik, hogyan fejlődik. 

Kínának a vizsgálat megfelelő és szakszerű lebonyolításához minden eszköze megvan, remek szakemberek állnak a rendelkezésükre

-Embarek szerint a jövőben jobban oda kellene figyelni azokra a piacokra, amelyeken állatokat is árulnak, szerinte ezek többségét nem kell feltétlenül bezáratni, de az egész biztos, hogy szigorúbb szabályozásra van szükség. 

Rovatok