Index Vakbarát Hírportál

Július 10-ig biztosan marad a rendkívüli állapot Franciaországban

2020. május 9., szombat 22:08

Megszavazta a március 24. óta fennálló egészségügyi rendkívüli állapot július 10-ig tartó meghosszabbítását szombaton a francia országgyűlés. Emmanuel Macron jelezte, hogy az alkotmánytanácstól normakontrolt kér a törvényre, miután az ellenzék aggodalmának adott hangot a szabadságjogok korlátozása miatt.

A hét cikkelyből álló szöveg megerősíti a rendkívüli állapotot és törvényi kereteket biztosít a kormánynak ahhoz, hogy rendeleteket hozzon a járvány megfékezése érdekében, illetve, hogy az általános karantén hétfőn kezdődő fokozatos feloldása után is biztosítsa a megfelelő óvintézkedéseket, írja az MTI.

A parlamenti vita a kormánytöbbség és az ellenzék kötött mindenekelőtt a döntéshozók, elsősorban a polgármesterek büntetőjogi felelőssége körül forgott, akiknek a kormány által meghatározott dátum szerint kell az egészségbiztonsági előírások betartása mellett végrehajtaniuk a lazításokat, egyebek mellett újranyitniuk az iskolákat.  

A parlament jóváhagyta a Covid-19-betegek és a velük kapcsolatba kerültekről vezetett informatikai nyilvántartás létrehozását is, de az adatok megőrzését három hónapra korlátozta.  

A franciák hétfőtől igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz.

 A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.

A tárca közleménye szerint március 1. óta 26 310-en vesztették életüket a fertőzés miatt, de az időotthonokban és egyéb szociális intézményekben az elmúlt 24 órában már csak néggyel, a kórházakban 76-tal emelkedett a halottak száma. Eddig 176 658 koronavírusos megbetegedést regisztráltak az országban (579-cel nőtt péntekhez képest), a gyógyultak száma a nyilvántartás szerint 56 038.

Rovatok