Index Vakbarát Hírportál

A kötelező karantén teljes csődbe viheti a brit légi közlekedést

2020. május 11., hétfő 19:36 | aznap frissítve

Willie Walsh, a British Airways anyacége, az International Airlines Group (IAG) vezérigazgatója hétfőn azt mondta, hogy a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülhet a British Airways és a brit légi közlekedés, ha Boris Johnson kormánya kötelező karantént ír elő az országba légi úton lépők többsége számára.

Az IAG-t megalakulása óta vezető szakember a brit parlament közlekedési bizottsága előtt mondta el, hogy mindent elkövettek azért, hogy a cég csökkentse a kiadásait, de azzal számoltak, hogy júliustól bővíthetik a kínálatot. A kormány karanténjavaslata azonban rossz helyzetbe sodorná a légitársaságot és a teljes szektort. Az IAG cégcsoport tagjai közt a British Airways mellett ott van az Iberia, a Vueling, az Aer Lingus és a Level is. A cég egyelőre nem szorul kormányzati mentőcsomagra, mert sikerrel csökkentették a pénzkiáramlás mértékét, de a készpénzállomány így is rohamosan fogy.

Walsh arra kérte a kormányt, hogy álljon el a kötelező karantén elképzelésétől, mert az az egész légi közlekedési iparban véget vethet a fellendülésnek. Javaslata szerint Európa legforgalmasabb repülőtere, a Heathrow vezetése dolgozzon ki egy nemzetközi eljárásrendet, de tegyék lehetővé, hogy az alacsony kockázatú országokból szabad legyen a beutazás. Az első negyedéves pénzügyi jelentésében az előző évi nyereséges üzemelést követő adózás után 556 millió euró veszteség szerepel, melynél még rosszabb eredményre számítanak a második negyedévben.

Miközben a légi közlekedés a kötelező karantén elrendelésére készül, Boris Johnson brit miniszterelnök a gazdaság újraindítását célzó óvatos tervvel állt elő, amelyben egyebek közt

maszkok házi gyártására és viselésére buzdít.

„Valószínű, hogy a koronavírus hosszabb távon jelen lesz az emberek közt, és periodikus járványokat okoz. Hogy a közeljövőben ne törjön ki nagy járványhullám, bizonyos intézkedéseket fenn kell tartani” – áll az 51 oldalas tervezetben, amely egyebek közt

Skócia, Wales és Észak-Írország vezetői már közölték, hogy ragaszkodnak a jelenlegi, „maradj otthon!” stratégiához. Az ellenzéki pártok a terv „légy éber!” felszólítását értelmetlennek ítélik szabad szemmel nem látható vírus ellen, és Johnson tervét zavarosnak minősítik. 

A brit kormány egymásnak ellentmondó tudományos tanácsok közepette heteken át ódzkodott attól, hogy maszkviselésre kötelezze a lakosságot. A mostani tervben az áll, hogy kötelező az arcot elfedni zárt térben olyan helyen, ahol teljesíthetetlen a biztonságos távolságtartás az emberek között. A terv írói értésre adták, hogy a maszkok nem a viselőjüket védik, hanem másokat a viselőjüktől, ha az tünetmentes, ám fertőző. Johnson tervét nem csak az ellenzék bírálja, Matt Lucas humorista a Twitteren ezt írta:

Tehát azt mondjuk, hogy ne menj munkába, menj munkába, ne használd a tömegközlekedést, ne menj munkába, ha otthonról tudsz dolgozni, menj munkába.

Az amerikai  Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Nagy-Britanniában a koronavírus-járványnak 224 327 fertőzöttje és 32 140 halálos áldozata van.  

Hogy áll most a járvány?

Rovatok