Index Vakbarát Hírportál

Két hónap után kinyitottak a cseh sörkertek

2020. május 11., hétfő 15:24

Két hónap után hétfőn újra kinyithattak a bevásárlóközpontok és mozik, a fodrászatok, valamint az éttermek és a sörkertek is Csehországban, írja a Reuters.

A koronavírus-járvány miatt március óta ezek a helyek zárva tartottak, de a cseh kormány most enyhített a korlátozásokon. Legfeljebb száz fő részvételével már lehet rendezvényeket, esküvőket és vallási szertartásokat tartani, és részben elindult az iskolai oktatás is.

Valószínűleg a legtöbb cseh a sörkertek kinyitását várta a legjobban. A statisztikák szerint már évek óta Csehország a világ legnagyobb sörivó országa az egy főre vetített fogyasztás tekintetében. A Reuters beszámolója szerint a vendégek már kora reggel elfoglalták a kocsmák és sörkertek asztalainak felét, a többit a távolságtartási előírások miatt továbbra sem szabad használni.

„Azóta vártam erre a pillanatra, mióta bejelentették, hogy újra kinyithatnak a sörkertek. Végre korsóból lehet inni a műanyag palack helyett, igazán nagyszerű” – mondta egy prágai nyugdíjas, Ivan Verner.

Andrej Babiš cseh kormányfő és Jan Hamáček belügyminiszter vasárnap egyaránt arról beszélt, hogy a kormány valószínűleg már nem fogja kérni a május 17-én lejáró szükségállapot meghosszabbítását. Erről a hétfői kormányülésen várható döntés, írja az MTI.

Csehországban immár tíz napja száz alatt van a napi igazolt fertőzések száma, alacsony a halálozás, és egyre többen gyógyulnak fel a betegségből. Hétfő reggelig összesen 8123 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a betegek több mint fele, 4482 személy, azonban már meggyógyult, derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján közölt hivatalos adatokból.

A járvány áldozatainak száma az utóbbi napokban már csak lassan növekszik. Hétfő reggelig 280 személy halt meg, többségük más betegségben is szenvedő idős ember volt. Kórházban jelenleg 233 beteget kezelnek, akik közül mintegy negyvennél a betegség lefolyása súlyosnak minősíthető. Az eddig elvégzett laboratóriumi tesztek száma meghaladja a 300 ezret.

Csehországban március 1-jén diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani.

Rovatok