Index Vakbarát Hírportál

Hétvégétől óvatos duhajként enyhítenek a korlátozásokon New York államban

2020. május 11., hétfő 20:41

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója bejelentette, hogy az állam New York Cityn kívüli területein a gazdaság hétvégétől fokozatosan talpra állhat, mivel megyei szinten sok helyen megfelelnek már annak a hét kritériumnak, melyeket a nyitás feltételeként szabtak. Az érintett területeken a halálestek száma két hete folyamatosan csökken, és megfelelő mennyiségű tesztet végeztek el ahhoz, hogy nyomon követhessék a vírus terjedését. 

A nyitásra május 15-én kerülhet sor, a rendelkezés érinti az autósmozikat, szabadtéri teniszpályákat és más sportlétesítményeket (tömeg- és csapatsportok kizárva) is. New York City az USA abszolút járványgóca, sehol nem terjedt ilyen sebességgel a vírus az országban, de a világban sem nagyon: a közel 80 000 amerikai halálos áldozat egyharmadát a városban regisztrálták. 

Az állam gyorsan reagált a vészhelyzetre, az iskolák és nem létfontosságú üzletek és szolgáltatások bezárásával lassítani tudták a vírus terjedését, és megakadályozták az egészségügyi rendszer összeomlását. Az utóbbi egy hónapban a kórháziban ápolt koronavírusos esetek száma csökkenő tendenciát mutat, a vasárnap jelentett 161 halálos áldozat március 26 óta a legalacsonyabb.

Míg New York apránként enyhít a szigorításokon, más amerikai államok, főleg az ország déli és középső részén a növekvő esetszámok ellenére is a gazdaság beindítása mellett döntöttek. Cuomo szerint a túl gyors nyitás hamar visszaüthet. "Mi voltunk a legrosszabb helyzetben az országban, de lassan visszakapaszkodtunk. A többi állam követhetné a példánkat." Amennyiben a nyitás negatív hatással lesz az járvány elleni küzdelemre, Cuomo kész mindent visszacsinálni.

Hogy áll a járvány?

Rovatok