Index Vakbarát Hírportál

Ismét nőtt a járvány terjedése Németországban

2020. május 11., hétfő 09:18

Néhány nappal azután, hogy enyhítettek a korábban bevezetett korlátozásokon, Németországban ismét nőtt a koronavírus-fertőzés terjedése. A Robert Koch Intézet (RKI) szerint a vírus reprodukciós rátája most meghaladja az egyet az országban, írja a BBC.

Az RKI jelentésével egy időben Németország több városában is ezrek tüntettek azért, hogy a kormány teljesen szüntesse meg a járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Angela Merkel kancellár múlt szerdán egyeztetett a 16 német tartomány vezetőivel, majd az országos korlátozások széles körű enyhítését jelentette be.

Az összes üzlet kinyithatott, az iskolákat is fokozatosan újranyitották, és a futballbajnokság, a Bundesliga is engedélyt kapott az újraindulásra.

Jelenleg Németország a világ hetedik legfertőzöttebb országa, összesen 171 879 beteget diagnosztizáltak, közülük 7569-en haltak meg a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt, és 145 600-an épültek fel a betegségből.

Az RKI vasárnapi jelentése szerint egy nap alatt 1,1-ről 1,13-ra nőtt a reprodukciós ráta értéke, amely az elmúlt három hétben végig 1 alatt volt. Ugyanakkor azt most még nem lehet megmondani, hogy az új fertőzöttek számának eddigi csökkenő tendenciája megfordul-e ettől. A napi halálesetek száma mindenesetre alacsonyabb, mint volt egy hónappal ezelőtt, az elmúlt 24 órában kevesebb mint 40-en haltak meg a vírus miatt.

Rovatok