Index Vakbarát Hírportál

Félmillió bevándorló kaphat tartózkodási engedélyt Olaszországban

2020. május 11., hétfő 17:34 | aznap frissítve

Több mint 500 ezer, Olaszországban eddig tartózkodási engedély nélkül tartózkodó ember jogi helyzetének rendezéséről döntöttek a római kormányt alkotó pártok – írja olasz sajtóértesülésekre hivatkozva az MTI. 

A kérelmezőknek legalább három hónapos, megújítható munkavállalási engedélyt biztosítanak egészségügyi

 és társadalombiztosítással.

A három nagyobb kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Élő Olaszország (IV) éjszaka tartott egyeztetésén született meg a megállapodás a La Repubblica szerint. A rendelkezés annak a durván háromszáz fejezetből álló gazdaságélénkítő csomagnak a része, amely a hétfő este kezdődő kormányülés nyomán lép életbe.

Luciana Lamorgese belügyminiszter szerint a bevándorlók helyzetének rendezése a feketemunka felszámolását szolgálja:

Az intézkedéssel felszínre kerülnek a mostanáig láthatatlan munkavállalók, bevételt biztosítunk a nyugdíjintézet számára, valamint ellenőrizhetőbbé válik a bevándorlók egészségügyi helyzete is a járványban.

Az illegálisan Olaszországban tartózkodó és dolgozó emberek helyzetének rendezését Teresa Bellanova agrárminiszter, az IV politikusa kezdeményezte a belügyi tárcával, valamint a dél-olaszországi fejlesztésért felelős miniszter, Giuseppe Provenzanóval közösen, aki a PD politikusa.

Az intézkedés eredetileg a járványban idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságnak kívánt segítséget nyújtani a termés megmentésére. Ezzel egy időben az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, illetve háztartási személyzet helyzetét is rendezni kívánta. A munkavégzés legalizálása nem kizárólag, de jelentős többségében külföldieket érint: az agrárszektor esetében többségében afrikaiakról van szó, az olasz családoknál pedig ázsiai és EU-n kívüli kelet-európaiakról.

Azok kaphatnak most tartózkodási engedélyt, akik 2020. március 8-án Olaszország területén tartózkodtak, illetve azok, akiknek a tartózkodási engedélye tavaly ősszel lejárt, de addig a mezőgazdaságban dolgoztak, vagy házi munkát végeztek. A tartózkodási engedélyt a munkavállaló bevándorló, valamint a munkaadó is kérelmezheti.

A La Repubblica szerint legalább félmillió bevándorló kaphat tartózkodási engedélyt.

A Corriere della Sera 600 ezer illegális bevándorlóról írt, akikből 450 ezren az építőiparban, kereskedelemben, vendéglátásban dolgoznak. További 200 ezren mezőgazdasági munkások. 

Az agrártárca hat hónapos engedélyt javasolt, a belügyminisztérium legalább három hónaposat, amely megújítható és meghosszabbítható a munkaszerződés egész időtartamára. Az illegális bevándorlók legalizálását az M5S az utolsó pillanatig ellenezte, erre Teresa Bellanova agrárminiszter lemondással fenyegetett a kormánykoalíció felborításával. Az M5S végül azt a feltételt szabta, hogy a kérelmeket a munkaügyi felügyelőség ellenőrizze.

Rovatok