Index Vakbarát Hírportál

Többen halnak meg Moszkvában, mint amennyi a koronavírusból látszik

2020. május 11., hétfő 14:24

Látványosabban ugrott meg a halálozások száma Moszkvában, mint amennyi a koronavírusból kiolvasható adatokból következik – írta a Moscow Times.

Oroszországban – ahol már több mint egy hete 10 ezer felett van a napi fertőzések száma, és az aktív esetek száma meghaladja a 173 ezret – hivatalosan csupán 1915 ember halt meg koronavírusban. Ezekkel az adatokkal már nem sokkal marad el az Egyesült Királyságtól, így Oroszország az Egyesült Államok és Spanyolország után hamarosan a világ harmadik legfertőzöttebb országa lehet. Ezt Vlagyimir Putyin népszerűsége is megszenvedte, az orosz elnök tetszési indexe húszéves mélyponton van.

A betegek és az áldozatok több mint felét – 1124 főt – a 12 milliós Moszkvában jegyeztek fel. Itt azonban idén áprilisban 11 846 ember halt meg, tavaly csupán 10 005-en.

A 18 százalékos növekedést nem fedezik a fertőzéssel összefüggésbe hozott halálesetek.

Még nagyobb az elmúlt tíz év átlagához mérve a különbség, eszerint ugyanis évente 9866 ember halt meg Moszkvában. Igaz, az orosz főváros lakossága folyamatosan nő, 2011-ben 11,5 millióval számoltak.

A Moscow Times szerint más régióban is gyakorlat, hogy a koronavírussal fertőzött halott nem feltétlenül kerül bele a koronavírus áldozatainak statisztikáiba, arra hivatkozva, hogy a halál okaként nem a koronavírust jelölik meg – a teszteredmények ellenére sem. 

A lap Cseljabinszkban, Szaratovban, Rjazanyban és Szverdlov megyében is úgy találta, hogy ha minden, pozitív teszteredményt mutató, később elhalálozott személyt bevennének a statisztikába, akkor ott az áldozatok száma 60-233 százalékkal nagyobb lenne.


 

Rovatok