Index Vakbarát Hírportál

23 ezren menekültek Északnyugat-Nigériából Nigerbe április óta az ENSZ szerint

2020. május 12., kedd 20:17 | aznap frissítve

Mintegy 23 ezer ember volt kénytelen elmenekülni Északnyugat-Nigériából a szomszédos Nigerbe a fegyveres konfliktusok elől április óta – írja az MTI az ENSZ beszámolója alapján. 

Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője kedden genfi sajtótájékoztatóján beszélt a térség romló biztonsági helyzetéről. A Nigerbe menekülők száma majdnem megháromszorozódott a tavalyihoz képest, amikor egy helyi lázadás és fegyveres bandák tevékenysége miatt százak vesztették életüket, és ezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat Nigéria északi részén.

A legutóbbi – főleg nőkből és gyerekekből álló – menekülthullám a nigériai Sokoto, Katsina és Zamfara államokban áprilisban lezajlott fegyveres összecsapások után indult meg. A legvéresebb támadás 47 életet követelt Katsina államban, amire a nigériai biztonsági erők légicsapásokkal válaszoltak. A nigériai hadsereg azonban így is túlterhelt, hiszen a különböző etnikai csoporthoz tartozó földművesek és pásztorok közötti összetűzések mellett az ország északkeleti felében tevékenykedő Boko Haram dzsihadista szervezettel is meg kell birkóznia.

Szorosan együttműködünk a nigeri hatóságokkal, hogy legalább hétezer menekültet biztonságos helyre vihessünk, ahol ivóvízhez, élelemhez, fedélhez, illetve orvosi és egyéb szükséges támogatáshoz juthatnak

– mondta Babar Baloch.

Nigéria, ahol eddig több mint 4600 ember fertőződött meg a koronavírussal, és 150-en elhunytak a betegségben, márciusban lezárta határait a járvány terjedésének megfékezésére. A nyugat-afrikai állam tavaly is határzárat rendelt el, igaz, akkor a határon átnyúló csempészet megállítására. Az intézkedések ellenére azonban nem állt le a személyforgalom.

Az UNHCR szóvivője szerint a nigériai menekülteket a határzár ellenére védelemben részesítik Nigerben, ahol  mintegy 19 ezer helyi menekültet is számon tartanak, akik a határtérségben kialakult ingatag biztonsági helyzet miatt hagyták hátra otthonaikat.

Rovatok