Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban meghosszabbították a szükségállapotot

2020. május 12., kedd 13:31

Kedden életbe lépett a törvény, amivel meghosszabbítják a franciaországi szükségállapotot – írja a CNN. Sok szigorú intézkedést tegnap kezdtek el feloldani. A törvény felhatalmazza a kormányt olyan döntések meghozatalára, amikkel segíthetnek elkerülni a járvány második hullámának kitörését.

Március 17-e óta tart a szükségállapot, most július 10-ig hosszabbították meg. A kormány így korlátozhatja, hogy milyen messzire utazhatnak az emberek az otthonaiktól, kötelezővé tehetik a maszkok viselését a tömegközlekedési eszközökön, és meg tudják tiltani a 10 fősnél nagyobb rendezvények megtartását.

A parlament a hétvégén fogadta el a törvényjavaslatot, és már az alkotmánybíróság is rábólintott – miután kivettek néhány részt, mint például azt, hogy a kormány a tengerentúlról beutazókat bírósági döntés nélkül karanténra kényszerítheti. Az alkotmánybíróság megerősítette a személyiségi jogi intézkedéseket is azokra a személyes adatokra vonatkozóan, amiket a hatóságok az egyszer elkészülő, érintkezést nyomon követő alkalmazáshoz felhasználnak majd.

A hétfői enyhüléssel az autósforgalom visszatért a Champs-Elysées-re, kinyitottak a boltok, és sokan a Szajna partján üldögéltek. 

Rovatok