Index Vakbarát Hírportál

Ahol enyhült a szigor, ott megugrott a fertőzöttek száma

2020. május 12., kedd 09:35

Sok olyan országban, ahol enyhítettek a szigorú járványellenes intézkedéseken, több új fertőzöttet regisztráltak, mint az enyhülés előtti napokban – írja a CNN. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO elnöke hétfőn beszélt arról Genfben, hogy a korlátozások feloldásával Dél-Koreában, Németországban, sőt Vuhanban is hirtelen megugrott a fertőzöttek száma.

Szerencsére mindhárom országnak megvannak az eszközei, hogy felismerjék és leküzdjék a kialakuló gócpontokat

– modta Ghebreyesus.

A WHO kiadott egy útmutatót és egy hatpontos feltételrendszert, amit minden országnak figyelmébe ajánlanak, mielőtt feloldja a korlátozásokat. A WHO-elnök szerint vannak intézkedések, amiket nem szabad feloldani, hiszen amíg nincs ellenszer, addig csak ezek az eszközeink a járvány ellen.

Németországban 24 órán belül 933 új esetet regisztráltak. Ez egy váratlanul nagy ugrás a tegnapi 357 új eset után, és így már összesen 170508 esetet regisztráltak az országban. A reprodukciós ráta, ami a vírus terjedését illusztrálja, három napja 1 fölött van, azaz átlagosan egy fertőzött legalább egy új embert fertőz tovább.

Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta, hogy ha ez a szám huzamosabb ideig 1 fölött marad, az egészségügyi ellátórendszer nem lesz képes lépést tartani.

A méréseket végző Robert Koch Intézet szerint statisztikai bizonytalanságok miatt még korai lenne kijelenteni, hogy a járvány erősödne.

Rovatok