Index Vakbarát Hírportál

Második napja újra emelkedik a napi esetszám Lombardiában

2020. május 12., kedd 20:24 | aznap frissítve

Sorban második nap tapasztaltak emelkedést az új fertőzések számában a koronavírus-járvány által leginkább sújtott olasz tartományban, Lombardiában, írja az MTI, hozzátéve, hogy a hétfői 364 új esethez képest kedden 614 megbetegedést jegyeztek fel Lombardiában, de a hivatalos adatokba végül 1033 új eset került, mert 419 beteg csak most került be a nyilvántartásba.

Országos szinten viszont tovább tart a javulás, kedden 1222-vel csökkent az aktív fertőzöttek száma, amely így jelenleg 81 266 – közülük kevesebb mint 13 ezret kezelnek kórházban, és már csak 956-an vannak az intenzív osztályokon. Az összes regisztrált fertőzés száma 221 216, az áldozatoké pedig 30 911 a keddi közlés szerint.

Kifogytak a maszkokból

A május 18-tól tervezett országos újraindulás előtt a kórházakból és gyógyszertárakból ismét szájmaszkhiányt jelentettek. Domenico Arcuri járványbiztos elmondta, hogy a járványterjedés kezdete óta több mint 200 millió szájmaszkot osztottak szét, csak az utóbbi egy héten több mint 36 milliót.

Üzérkedésre is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a szájmaszkok árát az olasz kormány ötven centben szabta meg, és általános forgalmi adóval számolva 61 centért ajánlják az árusításukat. Arcuri hozzátette, hogy bízik az olaszokban, akik szerinte a következő időszakban is óvatos és felelősségteljes magatartást fognak követni az óvintézkedések betartásával. Hiánycikk lett a műanyag kesztyű is, pedig hétfőtől kötelező a viselete.

Rovatok