Index Vakbarát Hírportál

Vegyes szavazás lesz a lengyel elnökválasztáson

2020. május 12., kedd 23:32

Heves viták után megszavazta a lengyel alsóház kedd éjjel azokat az előírásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az eredetileg május 10-re kiírt elnökválasztást hagyományos és levélszavazás formájában bonyolítsák le, írja az MIT.

Lengyelországban vasárnap tervezték megtartani az államfőválasztást, a szavazást azonban végül elhalasztották, miután politikai huzavona alakult ki a körül, miként kellene azt lebonyolítani az új koronavírus okozta járvány közepette.

 A 460 fős szejmben 244-en szavaztak jogszabály elfogadására: a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett koalíció 234 jelenlévő képviselője mellett a radikális nemzeti és az újliberális kispártokból álló ellenzéki koalíció, a Konföderáció 10 jelenlévő tagja és egy független képviselő is. Százharminchét ellenzéki képviselő nemmel szavazott, 77-en tartózkodtak.

Az elnökválasztást a PiS a koronavírus-járvány miatt korábban kizárólag levélformában tervezte lebonyolítani. A politikai konszenzus hiánya miatt elhalasztott szavazás eredeti időpontja után, hétfőn benyújtott új javaslat szerint a választást az egészségügyi szabályok betartása mellett hagyományos formában tartják majd meg, de voksolni levélben is lehet.

A választás fő esélyesének jelenleg a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda számít, akinek mandátuma augusztus 6-án jár le. A választás leghamarabb június második felében, legkésőbb augusztus elején lehetséges.

Rovatok