Index Vakbarát Hírportál

15 ezer teknőst találtak Kínába címzett ládákban Mexikóban

2020. május 13., szerda 08:29

A mexikói hatóságok lefoglaltak egy 158 faládából álló, Kínába szánt szállítmányt, amiben 15 ezer édesvízi teknős volt, köztük veszélyeztetett fajok példányai is - írja az MTI. 

A környezetvédelmi ügyészség szerint a faládákat egy Mexikóváros külterületén lévő teherfuvarozási létesítményben találták. 

Többek közt fehérszájú iszapteknősök, nagy keresztmellű teknősök, nagyfejű iszapteknősök és vörösfülű ékszerteknősök voltak. Az állatok nem voltak megfelelően megjelölve, és a szállítmány dokumentumai sem tükrözték, hogy a Kínába szánt küldemény milyen fajta teknősöket tartalmaz.

A különféle vadon élő állatok kereskedelme az új koronavírushoz hasonló, emberre is veszélyes betegségek elterjedésének egyik lehetséges forrásaként merült fel az utóbbi időben.

26 tonna cápauszony 

Május 7-én számolt be az MTI arról, hogy minden idők legnagyobb, 26 tonnás cápauszony-csempészszállítmányát foglalták le Hongkongban. A tiltott termék 38 500 veszélyeztetett állattól származott.

A csempészárut két Ecuadorból érkezett, egyenként 13 tonnás konténerben fedezték fel. A lefoglalt cápauszony mennyisége sokszorosan meghaladja a korábbi rekordot, egy tavaly elfogott 3,8 tonnás szállítmányét.

A levágott cápatestrészek nagy többsége két veszélyeztetett fajtól, rókacápától és selyemcápától származik. A tiltott szállítmány ügyében őrizetbe vettek egy 57 éves férfit, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett.

 

A világtengerek legfontosabb csúcsragadozói közé tartozó cápák állománya nagyon lecsökkent az elmúlt évtizedekben a cápauszony-vadászat és a vonóhálós ipari halászat miatt. A halászhajókon gyakran levágják a hálóba került cápák uszonyát, majd a végzetesen megcsonkított állatokat visszadobják a tengerbe.

A szárított cápauszonyt jó pénzért lehet eladni egyes kínai közösségekben, ahol főleg esküvői banketteken, üzleti vacsorákon és családi ünnepeken fogyasztják egy ragacsos leves formájában.

Hongkongban nem tiltott a cápauszony értékesítése és fogyasztása, de engedélyhez kötött.

Természetvédők és hírességek, köztük Jao Ming kínai sztárkosárlabdázó évek óta tartó kampányának köszönhetően a cápauszony fogyasztása kevésbé számít menő dolognak a fiatalabbak körében Kínában, Tajvanon, Hongkongban és Makaón.

Rovatok