Index Vakbarát Hírportál

46 kisbaba sír szülők után ezen a reklámvideón

2020. május 14., csütörtök 21:19

Megrázó videó terjed az interneten, amit egy kijevi humánreprodukciós központ készített. A BioTexCom nevű klinika reklámnak szánta az április végén megjelent anyagot, de már a nyitó képek annyira súlyosak, hogy az emberben bennakad a levegő.

A kisbabákat ukrán béranyák szülték, a külföldi szülők pedig a járványügyi korlátozások miatt nem tudnak értük menni. A csecsemők és már úton lévő lévő sorstársaik szüleinek megnyugtatása mellett – lám, milyen jól van a kicsi  a videó a potenciális ügyfelek számára is azt próbálja demonstrálni, hogy a babák a szülők érkezéséig is jó kezekben vannak. A gyerekükkel az idegenforgalmi korlátozások enyhítéséig a többek között amerikai, kínai, mexikói, brit, osztrák, vagy épp bolgár és román (biológiai) szülők csak online tudják "tartani a kapcsolatot", és így követhetik a fejlődésüket is.

A béranyaság legális Ukrajnában, a BioTexCom a kínálat felső vége, a maga legalább 35 ezer eurós (12,5 millió forintos) árával, amire most még rájönnek az ellátás pluszköltségei. A cég honlapján legfelül jelenleg épp az olvasható, hogy a járványra való tekintettel a csecsemők ellátásának napi 50 eurós díját megfelezték, és a magukra maradt babákról képzett személyzet gondoskodik.

A béranyaság  tehát a megtermékenyített petesejt beültetése egy másik nő testébe, majd az újszülött visszaadása  számos erkölcsi és jogi problémát felvet, még akkor is, ha nem pénzért végzik (ezt nevezik dajkaanyaságnak). Vannak párok, akik az eljárást kényszerből választják, mert a nő nem tud megfoganni, vagy kihordani, megszülni egy gyereket. Az is előfordul, hogy a nő szeretné megkímélni magát a terhesség és a szülés nehézségeitől, hatásaitól.

Az eljárás Magyarországon bűncselekménynek minősül. Más országokban legális, csak pénzt tilos érte kérni, megint máshol pedig ez is megengedett.

Az a helyzet, amibe a videón látható csecsemők kerültek, azért különösen veszélyes, mert a kisbabák pszichés fejlődésére nagyon rossz hatással van, ha nem tudnak azonnal elkezdeni kötődni valakihez, aki állandóan velük van. Ezzel párhuzamosan annak is megnő az esélye, hogy a szülők, mivel csak hónapokkal a születés után tudnak személyesen találkozni és valódi kapcsolatba kerülni a gyerekükkel, kevésbé kötődnek majd hozzá, vagy eleve érte se mennek.

Hatványozottan igaz ez azokra a babákra, akik a szűrések ellenére valamilyen sérüléssel születnek. Erről tavaly nyáron az ausztrál ABC készített felkavaró riportot Kijevben.

Rovatok