Index Vakbarát Hírportál

Kína megint barátkozna az USA-val, Trump húzódozik

2020. május 15., péntek 13:06 | aznap frissítve

Kína szerint az Egyesült Államoknak erősítenie kellene az együttműködést a koronavírus-járvány elleni küzdelem terén, miután Donald Trump amerikai elnök annak lehetőségét is felvetette, hogy az Egyesült Államok megszakítja kapcsolatait Kínával, írja az MTI. A két ország kapcsolatán nem segített, hogy az utóbbi időben az amerikaiak azt pedzegetik, hogy a koronavírus egy kínai laborból származik.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "Kínának és az Egyesült Államoknak egyaránt még inkább együtt kellene működnie a vírus elleni küzdelemben, a betegek gyógyításában és a gazdaság újraindításában, de ehhez arra van szükség, hogy az Egyesült Államok hajlandó legyen a közös munkára".

A Global Times című kínai lap egy pénteki vezércikkben pedig őrültségnek nevezte azt a gondolatot, hogy Washington megszakítsa a kapcsolatait Pekinggel, ugyanakkor a cikk írója úgy vélekedett, Kínának fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy bizonyos, kulcsfontosságú területeken - egyebek mellett a technológia, a gazdaság, a bölcsészet-, valamint társadalomtudományok területein - részlegesen, vagy akár teljesen függetlenedni kényszerül az Egyesült Államoktól. Az írás szerint ugyanis az "amerikai politikusok által félrevezetett amerikai közvélemény" lendületet adhat ilyen jellegű folyamatoknak. Előreláthatóan Washington határozott lépéseket tehet a kínai kapcsolatok megszakítására, ami mindkét országra hatást gyakorol majd - tette hozzá a szerző.

Donald Trump csütörtökön a Fox amerikai televízió üzleti csatornájának adott interjújában azt is kijelentette, hogy "pillanatnyilag nem kíván beszélni" Hszi Csin-ping kínai elnökkel, továbbá megismételte, hogy az amerikai kormányzat az idén már nem akarja folytatni a kereskedelmi tárgyalásokat Pekinggel, holott korábban ebben állapodtak meg. 

Rovatok